beqa-insula

Insula Beqa

Această insulă micuţă are numai 36 kmşi se află la circa 10 km sud de Navua, pe Viti Levu, principala insulă din Fiji. Pe Beqa sunt nouă sate de coastă. Se practică agricultura şi pescuitul, dar principala activitate economică e turismul. Insula se ridică abrupt până la un vârf vulcanic.

Sătenii trăiesc în clanuri extinse şi dau la schimb peşte şi produse pentru mărfuri esenţiale în pieţele din Navua sau Suva. Există câteva hoteluri pe insulă, printre care Beqa Lagoon, Lalati, Kula Bay şi exclusivistul Royal Davui, localizat pe propria insulă.

Sunt planificate şi altele, ceea ce s-ar putea să altereze puţin statutul de loc de retragere pe care îl are acum această insulă minunată. Cum încă nu există şosele, transportul se face numai cu barca.

mers-pe-flacari-beqa

Mersul prin flăcări, un ritual sacru care face parte din tradiţia Beqa

Rezervaţia Marină Shark Reef, pe malurile Beqa Lagoon, a fost creată pentru studierea populaţiei rezidente de rechini, cu scopul de a contribui pe termen lung la conservarea populaţiei de rechini din lumea întreagă. În rezervaţie se găsesc nu mai puţin de opt specii de rechin, iar cei care au necesarele abilităţi de scufundător şi nervi de oţel pot să-i întâlnească, însoţiţi de ghizi profesionişti.

Sunt populare şi scufundările pe lângă epave, iar coralii sunt uimitori.

Perla coroanei este Beqa Lagoon – recifele care o înconjoară se prelungesc într-o barieră de corali lungă de 70 km care ajunge să înconjoare o lagună adâncă de aproape 400 km2. Recifele sunt alcătuite din corali multicolori care s-au dezvoltat aici de secole.

POPULAŢIE

2 100 (estimare 2007).

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând – în general pe insulă e cald şi umed, de multe ori apar furtuni tropicale, mai ales în perioada Decembrie-Aprilie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu barca de pe Viti Levu.

PUNCTE DE ATRACŢIE

    • Încearcă să vezi cu ochii tăi ceremonialul sacru al trecerii prin foc, mai ales în satele Rukua şi Daku-I-Beqa.
    • Urcă pe cărările din pădurea tropicală şi găseşte o cascadă răcoroasă.
    • Locuri celebre pentru scufundare, precum Side Streets, Golden Arches sau Caesar’s Rocks

TREBUIE SĂ ŞTII

Pronunţia corectă a numelui insulei este „mbenga”.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.