insula-espiritu-santo

Insula Espiritu Santo

Cu o suprafaţă de 3 950 km2, este cea mai mare insulă din Republica Vanuatu, cunoscută cândva ca Noile Hebride. Vanuatu este alcătuită din 83 de insule, în Melanezia, până nu de mult o zonă izolată din vestul Pacificului, vizitată numai de călătorii mai pasionaţi. Acum vremurile se schimbă, dar, din fericire pentru cei care vor ca insulele tropicale şi subtropicale să rămână neatinse, nu prea repede.

Espiritu Santo (Sfântul Duh, în spaniolă) este numită mai des Santo. Principalul oraş, capitală de provincie, este Luganville, a doua aşezare ca mărime din Vanuatu. Numele reflectă statutul vechi al insulei, care a fost guvernată în colaborare de englezi şi francezi – cei din urmă erau mai influenţi.

Totuşi, americanii şi-au făcut baze militare pe Espiritu Santo în al Doilea Război Mondial, iar azi mai există o mulţime de urme ale şederii lor aici. Oraşul are un port excelent şi este un centru comercial important pentru copra (pulpă uscată de cocos) şi cacao. Este atât de modernizat, încât ai internet şi o reţea consistentă de autobuze şi taxiuri.

plaja-champagne-espiritu-santo

Plaja Champagne

De la Luganville există drumuri care merg spre nord şi spre vest, dar care nu se îndepărtează prea mult de coastă, aşa că o mare parte din insulă rămâne izolată şi inaccesibilă. Are o coloană vertebrală muntoasă – vârful Tabwemasana ajunge la 1 900 m, cel mai înalt punct din Vanuatu.

Vasele de croazieră se opresc adesea la Luganville, iar insula este o destinaţie populară printre scufundătorii care nu vor aglomeraţie când explorează caverne cu apă dulce sau sisteme vaste de recife de corali. Există aici plaje excelente, precum Champagne (ape sclipitoare şi nisip rozaliu). Numărul anual de vizitatori este încă mic, dar asta se va schimba rapid.

POPULAŢIE

31 000 (estimare 2007)

CÂND SĂ TE DUCI

Climatul temperat nu variază prea mult, dar cea mai umedă şi mai caldă perioadă este Noiembrie-Februarie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu un avion uşor de la Port Vila sau cu o cursă directă Air Vanuatu din Sydney, Australia.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Tururi informative pentru cei care vor să exploreze frumuseţile insulei cu un ghid bine pregătit.
  • Piaţa din Luganville – o bogăţie de culori ale produselor (şi personajelor) de pe insulă.
  • Doar pentru scufundători – Million Dollar Point, unde după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, trupele americane au aruncat tot ce-au avut în ocean, de la avioane la vehicule militare; epavele navelor USS President Coolidge şi USS TUcker, victime ale „focului prietenesc” (mine plasate chiar de americani).
  • Parcul Naţional Big Bay, în nordul insulei, o zonă superbă şi absolut imaculată.
  • Drumeţii cu ghid – explorarea junglei magice.

TREBUIE SĂ ŞTII

Ia la tine tot ce ai nevoie – pe insulă nu poţi cumpăra decât obiecte de strictă necesitate.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.