insula-fraser

Insula Fraser

Alături de Uluru şi Marea Barieră de Corali, insula Fraser a fost înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO şi este considerată una dintre cele mai mari comori ale Australiei. Din Queensland, pare acoperită cu pădure verde şi deasă, dar, cu toate pădurile tropicale şi lacurile de aici, Fraser este de fapt cea mai mare insulă de nisip din lume – 120 km lungime şi 15 km lăţime – şi se pare că ar avea mai mult nisip decât deşertul Sahara, dunele ei ajungând până la 224 m înălţime. Nu există ceva asemănător în altă parte a lumii.

Tribul Buchulla, care a numit insula K’gari (Paradisul), a trăit în armonie cu mediul mii de ani. Din nefericire, ceea ce au creat ei atâţia ani a fost distrus rapid de europeni. Coloniştii au fost încântaţi de valoarea copacilor şi zone vaste de pădure au fost defrişate.

Din fericire, în 1991 insula a fost inclusă în Parcul Naţional Great Sandy, iar astfel viitorul ei a fost asigurat.

Coasta de est este şi principalul drum de pe insulă, dar mai sunt şi alte cărări care traversează interiorul. Lacurile albastre sau verzui sunt înconjurate de maiestuoşi pini kauri şi de alte conifere. E o bucurie să vezi ţestoasele de lac, care uneori pot să te sâcâie să le dai ceva de mâncare. Coasta de vest este plină de mlaştini cu mangrove, iar din cauza nisipului mişcător destul de periculos e mai inaccesibilă.

dune-padure-fraser

Dune şi pădure luxuriantă pe insula Fraser

Autentica experienţă Fraser nu o poţi trăi decât dacă mergi pe jos, iar o drumeţie de trei zile, cu campare peste noapte, o să-ţi dezvăluie profunzimea scunsă a acestei insule de vis.

Insula Fraser este unul dintre ultimele bastioane pentru rasa pură a câinilor dingo. Din păcate, în ultimii ani aceste animale au început să capete o reputaţie fioroasă, dar o parte din vină pentru agresivitatea lor o poartă turismul. Turiştilor li se cere să nu îi hrănească şi să-i admire de la distanţă.

POPULAŢIE

1 378 (1996)

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând, dar dacă vrei să vezi balene (în perioada August-Octombrie), să ştii că e foarte aglomerat şi trebuie să-ţi rezervi loc din timp.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul din Brisbane până la Harvey Bay, apoi cu barca.

O excursie de o zi – cu feribotul rapid de la Urangan Marina până în staţiunea Kingfisher Bay. Cu o barjă din Urangan Harbour, dacă vrei să explorezi insula cu un vehicul.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Lacul Wabby – cel mai adânc de pe insulă.
  • Falezele colorate de la Cathedrals.
  • O plimbare până în vârful indian Head – de unde o să vezi o mare plină de delfini, balene şi rechini.
  • Champagne Pools – bazine sigure de înot, chiar deasupra liniei de surf.
  • Observarea balenelor – în August, Septembrie şi Octombrie, Harvey Bay este vizitat de peste 1 500 de balene care migrează spre apele Antarcticii.

TREBUIE SĂ ŞTII

Insula a căpătat numele european de la James şi Eliza Fraser, căpitanul navei Stirling Castle şi soţia lui, care au naufragiat pe coasta de vest în 1836.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.