În anii 1942 şi 1943, insula Guadalcanal din sudul arhipelagului Solomon a fost scena primului atac aliat major împotriva Imperiului Japonez. Campania intensă a făcut ravagii timp de şase luni şi a fost alcătuită din trei bătălii terestre importante, cinci bătălii navale şi lupte zilnice aeriene, pentru că japonezii încercau să-şi recupereze aerodromul strategic de pe Guadalcanal.
Victoria aliată a fost un punct de cotitură pe teatrul de război din Pacific, în urma căruia Aliaţii au trecut în ofensivă. Totuşi, violenţele nu au încetat definitiv după încheierea războiului şi la sfârşitul secolului XX a avut loc un război civil – localnicii s-au ridicat împotriva imigranţilor din insula vecină Malaita; conflictul s-a încheiat abia în 2003.
Insula e mare (5 330 km2) şi aici se află şi capitala arhipelagului, Honiara. Oraşul este situat pe coasta de nord şi o bună parte din ţărmul lui este străjuită de plaje cu nisip şi recife de corali ridicate abrupt din apă; aici locuieşte aproape toată populaţia insulei.

Monument dedicat celui de-al Doilea Război Mondial, pe insula Guadalcanal
Interiorul muntos este acoperit în general de junglă, iar coasta de sud este lovită de ploi puternice. Există o şosea de-a lungul coastei de nord, dar cei care au ambiţia să meargă în sud trebuie să ia o barcă sau un elicopter.
Nu este o destinaţie turistică prea bine dezvoltată, dar vin o mulţime de vizitatori atraşi în special de nenumăratele vestigii din al Doilea Război Mondial, pe apă şi pe uscat – vestigiile din apă au făcut din Guadalcanal o destinaţie de top pentru scufundători.
Pe insulă poţi naviga, te poţi plimba cu barca pe mare sau pe apele interioare, poţi explora peşteri, poţi observa păsări şi animale, te poţi plimba cu bicicleta sau pe jos. Sunt diverse locuri de cazare, de la hoteluri luxoase la cabane ieftine, şi poţi închiria şi o maşină.
POPULAŢIE
73 000 (2007).
CÂND SĂ TE DUCI
Evită sezonul (foarte) umed, Moiembrie-Mai.
CUM AJUNGI ACOLO
Cu avionul până la aeroportul internaţional Honiara – fostul Henderson Field, pentru care s-au dat bătălii în al Doilea Război Mondial.
PUNCTE DE ATRACŢIE
- Muzeul Naţional din Honiara, cu artefacte istorice şi obiecte tradiţionale de artizanat.
- Tururi tematice în locurile bătăliilor din război şi o vizită la muzeul Vilu War.
- Spectaculoasa cascadă Mataniko – cade deasupra intrării într-o grotă plină de lilieci şi rândunele.
- Ferma de scoici gigant din Honiara.
- Obiectele de artizanat (şi suvenire de război!) care se vând la liceul Betikama, lângă Honiara.
TREBUIE SĂ ŞTII
Insula este infestată de ţânţari, iar malaria este o ameninţare permanentă.
Booking.com