insula-kangaroo

Insula Kangaroo

Insula Kangaroo (Cangur), ca nume şi ca natură, a rămas relativ neschimbată de mii de ani, un microcosmos neatins pe vastul continent roşu; e o insulă mare, la numai 13 km de partea continentală sudică a Australiei.

Faleze înalte îi protejează ţărmul de nord, iar plajele de nisip din sud sunt mai expuse. Te îndeamnă la plimbare, iar nenumărate cărări şerpuiesc prin toate parcurile naţionale şi de conservare care acoperă o treime din insulă.

Koala sălbatici îmbrăţişează arborii, iar cangurii ţopăie pe drum. Ferite de ravagiile făcute de bolile europene şi de introducerea a noi specii care să le afecteze populaţia, animalele şi plantele native au prosperat – echidne, omitorinci, oposumi şi pinguini, toţi se află pe listele pasionaţilor de natură.

insula-kangaroo-plaja

Plaje pietroase în insula Kangaroo

În 1800, căpitanul Matthew Flinders a primit misiunea de la guvernul britanic să cartografieze coasta de sud a Terra Australis cu HMS Investigator. Prima oară a văzut insula în 1802, a debarcat aici şi a numit-o Kangaroo, după ce s-a ospătat cu o friptură de cangur. După numai câteva săptămâni, a văzut la orizont corabia franceză comandată de Nicholas Baudin.

Cu toate că ţările lor erau în război, cei doi erau civili care schimbau idei şi uneori provizii vitale. Baudin a continuat să cartografieze coastele de sud şi de vest, lăsând în urmă multe denumiri franţuzeşti: Ravine des Casoars, golful D’Estress sau capul de Couedic – unde acum trăieşte o colonie de foci cu blană de Noua Zeelandă.

Scufundătorii experimentaţi vor putea descoperi una dintre cele cincizeci de epave (sau mai multe) risipite de-a lungul acestor ţărmuri stâncoase. După primul naufragiu înregistrat aici, în 1847, s-a construit primul far din Australia de Sud, la capul Willoughby, care stă şi acum în picioare – are 27 m şi urcuşul până sus e sănătos. Cum feriboturile ancorează la Penneshaw, în capătul estic, locul a devenit un obiectiv foarte des vizitat, dar nu e greu să intri în sălbăticie şi să te bucuri de frumuseţea insulei.

POPULAŢIE

4 500 (2003)

CÂND SĂ TE DUCI

Iunie-August e fabulos, insula e verde şi animalele sunt foarte active în timpul zilei. Puii de canguri îşi iţesc capul din marsupiu, urşii koala se caţără în copac, balenele sudice migrează, echidnele mascul îşi caută parteneră. În Septembrie-Noiembrie, insula e în floare, iar producţia de ulei de eucalipt merge din plin.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu o cursă regulată de feribot (45 de minute) de la Cape Jervis până la Penneshaw. Cu avionul de la Adelaide (30 de minute).

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Parcul Naţional Flinders Chase – formaţiuni stâncoase incredibile, printre care Remarkable Rocks sau Admiral’s Arch.
  • Pinguini la paradă la Kingscote şi Penneshaw – când ies din apă să se ducă spre culcuşurile de pe ţărm, pentru a înnopta.
  • Surfing sau înot în golful Vivonne -plaja de top a Australiei, cu apă limpede, curată şi intimitate.
  • Distileria Emu Ridge Eucalyptus – singura distilerie comercială de acest fel din Australia de Sud, unde lucrează şi acum 600 de insulari.

TREBUIE SĂ ŞTII

Aici poţi degusta singura miere făcută prin eforturile albinei de liguria.

Pe la 1880 au fost aduse din Liguria doisprezece stupi, iar în splendida izolare a insulei albinele şi-au păstrat puritatea; ele produc un adevărat nectar al zeilor.



Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.