insula-kauai

Insula Kauai

Kauai este cea mai nordică dintre insulele hawaiiene mari, care alcătuiesc un arhipelag vulcanic în Pacificul Central. Supranumită şi Insula Grădină, este acoperită cu vegetaţie luxuriantă graţie precipitaţiilor abundente.

Întrucât este şi cea mai veche dintre insule, formată cu peste şase milioane de ani în urmă, a fost schimbată mai ales de eroziunile care au creat câteva minuni naturale spectaculoase, precum canionul Waimea sau coasta Na Pali. Insula e mai puţin dezvoltată şi mai retrasă decât multe dintre surorile ei. Aici se găsesc mai multe plaje cu nisip alb decât pe oricare altă insulă hawaiiană.

Coastele de est şi de nord se găsesc în bătaia vânturilor; aici ajung cele mai mari cantităţi de precipitaţii. Sunt regiunile în care vegetaţia tropicală este cea mai abundentă. Prin contrast, coastele de sud şi de vest sunt mai însorite şi mai uscate.

Vestul insulei este presărat cu minuni naturale spectaculoase. Canionul Waimea, comparat cu Marele Canion, este principalul punct de atracţie. Este enorm, are peste 16 km lungime şi o adâncime fascinantă de 1 098 m.

Săpat în sute de mii de ani de torenţii veniţi de pe muntele Waialeale, canionul expune milioane de ani de istorie geologică. Culorile rocilor rivalizează cu cele ale omologului său din Arizona, cu singura diferenţă că aici apare şi puţin verde. Tot pe coasta de vest este valea Kalalau. Nu rata panorama văii la apus, când pereţii stâncoşi capătă nuanţe roz, portocalii, roşii şi verzi.

plaja-na-pala

O plajă pe spectaculoasa coastă Na Pali

Pe însorita coastă de sud a insulei se află Grădina Botanică Tropicală Naţională, cu o bogată colecţie de plante tropicale multicolore. În apropiere este Spouting Horn (Cornul care Scuipă), numit aşa datorită efectului de gheizer şuierător pe care îl creează apa ce ţâşneşte în forţă printr-o serie de tuburi de lavă.

În nord este golful Hanalei, o semilună impresionantă de nisip la picioarele unei faleze abrupte. În oraş sunt restaurante bune şi magazine, unde te poţi relaxa după o zi la plajă. Mai departe, în vest, coasta Na Pali este renumită pentru văile ei verzi, pentru faleze uriaşe, deasupra apelor oceanului, pentru tuburi de lavă, pentru peşteri şi pentru plaje imaculate.

Parcul de Stat Coasta Na Pali a fost întemeiat pentru protejarea văii Kalalau, unde defileuri enorme se prăbuşesc dramatic în apă de la înălţimea de 1 219 m. Parcul este minunat pentru drumeţii sau plimbări cu barca, iar un zbor cu elicopterul va fi o experienţă memorabilă.

POPULAŢIE

65 690 (2008)

CÂND SĂ TE DUCI

Ianuarie sau Septembrie-Noiembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul din Honolulu, California sau Arizona.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Plajele de lângă Poipu, în apropiere de capătul sudic al insulei, pentru snorkelling şi scufundări. Rezervaţia Huleia – pentru păsări şi animale native.
  • Cascada Wailua, de 60 m, cu trei guri de vărsare. În trecut bărbaţii de pe insule săreau din vârful cascadelor pentru a-şi demonstra bărbăţia.
  • Coasta Na Pali – peisajul este spectaculos; cel mai bine poţi să-l savurezi dintr-o maşină 4×4. Poţi face o plimbare cu elicopterul.
  • Muzeul Kauai, în partea veche a oraşului Lihue – istoria, geografia şi cultura insulei.

TREBUIE SĂ ŞTII

Aici au fost filmate Jurrassic Park, Fantasy Island, Indiana Jones şi căutătorii arcei pierdute, primul King Kong şi Sase zile, şapte nopţi.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.