kosrae-insula

Insula Kosrae

Se spune că este cea mai îndepărtată destinaţie din Micronezia şi, spre deosebire de celelalte state ale republicii, Kosrae nu are atoli care s-o înconjoare. Este o insulă vulcanică înaltă, cu o suprafaţă de aproximativ 110 km2, cu contururi ascuţite şi vegetaţie densă, care au împiedicat dezvoltarea. Insula este numită uneori „doamna adormită”, deoarece forma ei e oarecum feminină, văzută de pe mare.

Este înconjurată de recife de corali, protejaţi cu multă grijă. Aici au fost identificate peste 170 de specii de coral dur şi zece de coral moale; în recif şi în lagune trăiesc peste 250 de soiuri de peşti şi animale marine. Parcul Naţional Utwe-Walung păstrează neatinse ecosisteme de pădure şi mangrove.

vegetatia-coplesitoare-a-insulei

Vegetaţia copleşitoare a insulei

Principalul angajator este guvernul insulei şi, cu toate că insularii continuă să se bazeze pe agricultura tradiţională şi pe pescuit pentru subzistenţă, acum se importă bunuri care le satisfac şi alte necesităţi, înainte trăiau în grupuri familiale, adunate în jurul unei bucătării comunale, dar acum practica aceasta a intrat în declin.

Cu toate că secolul XXI a început să îşi spună cuvântul, insularii încă te încântă cu tradiţiile lor – cântece, incantaţii, ţesături, sculpturi în lemn, construcţii de bărci şi de case. Sunt extrem de religioşi, iar pe vizitatori îi primesc cu căldură.

Există câteva mici hoteluri, dar nu vei fi înghesuit de prea mulţi vizitatori – turismul de masă încă nu a descoperit această insulă.

Cei care vin totuşi aici sunt inevitabil fascinaţi, iar unii nu fac altceva decât să se bucure că au scăpat de ritmul înnebunitor al lumii moderne – stau la soare, fac snorkeling, se întâlnesc cu localnicii sau mănâncă sănătos.

Alţii se scufundă în recif şi printre epave sau fac drumeţii în interiorul insulei, cu vegetaţie luxuriantă, unde descoperă bogata comoară arheologică a insulei. Indiferent de preferinţe, nimeni nu este dezamăgit de această minunată insulă tropicală.

POPULAŢIE

6 616 (2010)

CÂND SĂ TE DUCI

Ideal e în Decembrie-Aprilie; în Iulie-Octombrie cad cele mai multe precipitaţii.

CUM AJUNGI ACOLO

Ideal e să vii prin Guam, de unde poţi să-ţi iei un permis Visit Micronesia, dacă vrei să „faci” toate statele. Sau cu avioane Continental, care fac opriri pe mai multe insule, din Hawaii.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • O drumeţie lungă până pe vârful maiestuosului munte Finkol.
  • Rămăşiţele a două baleniere din secolul XIX, Henrietta şi Waverley – prima a fost incendiată în portul Okat ca represalii după ce membrii echipajului au molestat o localnică.
  • Explorarea impresionantelor mlaştini cu mangrove cu barca.
  • Observarea delfinilor cu bot de sticlă şi a balenelor (mai rar).

TREBUIE SĂ ŞTII

Ultimul corsar, americanul William „Bully” Haynes, a naufragiat aici în 1874; se spune că şi-a îngropat comoara pe insulă.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.