island-macquarie

Insula Macquarie

„Macca“ se află la capătul Pământului. O sălbăticie îndepărtată, ascunsă în capătul sudic al Pacificului, la jumătatea drumului dintre Australia şi Antarctica. O fâşie îngustă de pământ de o importanţă uriaşă la nivel mondial, descoperită din întâmplare, în 1810, de Frederick Hasselborough, pe când căuta locuri de vânătoare de foci.

Singurii locuitori ai acestui sanctuar extraordinar sunt cei din Divizia Australiano-Antarctică, comasaţi în partea de nord a insulei. De-a lungul secolelor, oamenii de ştiinţă au fost atraşi irezistibil de această minune a naturii ignorată. În ce priveşte animalele, vizitatorii sunt copleşiţi vizual şi auditiv.

Pinguini regali la plimbare pe insula Macquarie

În fiecare primăvară, circa 3,5 milioane de păsări de mare, în special pinguini, şi 80 000 de foci-elefant se urcă pe ţărmurile stâncoase să cuibărească. Pinguini sunt cu toptanul – săritori, regali, imperiali, Adeliie; din când în când apar şi albatroşi albi şi negri. Iepurii nu sunt prea bine-veniţi, pentru că literalmente mănâncă tot acest habitat care a fost înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO. S-ar putea ca zilele lor să fie numărate.

Trebuie să faci mari eforturi ca să poţi ajunge pe insulă, dar răsplata pe care o au iubitorii de animale şi de sălbăticie este nemăsurată. Este un loc rece şi neprimitor chiar când e vreme bună, dar nu pentru vreme vii aici.

POPULAŢIE

Nelocuită (în afară de cei 20-40 de membri ai Diviziei Australiano-Antarctice care vin aici în fiecare an).

CÂND SĂ TE DUCI

În sezonul de împerechere – în lunile de vară şi la începutul toamnei. Chiar şi atunci vremea e neplăcută – frig şi burniţă continuă.

CUM AJUNGI ACOLO

Accesul este foarte limitat şi se face doar cu autorizaţie – vii de pe mare, dar nu există porturi sau facilităţi de debarcare. Majoritatea vizitatorilor vin pe vase de croazieră pentru excursii de două zile, plimbându-se pe insulă sau cu barca.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Colonia de pinguini imperiali din Sandy Bay – există platforme de observare.
  • O baie revigorantă în apele îngheţate!

TREBUIE SĂ ŞTII

Pe versanţii abrupţi creşte varza de Macquarie. Fragilă, cu frunze mari, seamănă la gust mai degrabă cu ţelina. Este o sursă bună de vitamina C, iar vânătorii de foci supravieţuiau mulţumită ei.Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.