insula-maui

Insula Maui

Maui este a doua insulă ca mărime din lanţul insulelor hawaiiene (1 883 km2) şi este supranumită Insula Văilor. Formate din şase vulcani, insulele Maui, Lanai, Kahoolawe şi Molokai erau cunoscute iniţial drept insula Maui Nui, pentru că alcătuiau o singură întindere de pământ, ulterior divizată din cauza creşterii nivelului apelor.

Apele puţin adânci care au umplut văile scufundate oferă un adăpost excelent pentru puii balenelor cu cocoaşă, care pot fi văzuţi adesea de pe ţărm, împreună cu mamele lor. Tot în aceste ape calde şi mici trăiesc o mulţime de peşti care înoată prin vaste grădini de coral – un adevărat paradis pentru pasionaţii de snorkeling.

Satul vechi de vânători de balene Lahainha, în vestul insulei, trebuie neapărat văzut. Învăluită în istorie, aşezarea a fost odinioară cetatea de scaun a regelui Kamehameha I, iar în 1790 a fost capitala insulei. Din 1824 au venit aici misionari care le-au adus insularilor religia şi educaţia, dar şi pojarul şi vărsatul de vânt.

Azi este un orăşel turistic plin de viaţă, cu o mulţime de magazine unde se vând suvenire şi bilete pentru croaziere pe ocean. Fă o călătorie pe calea ferată Lahainha-Kaanapali cu „trenul trestiei de zahăr“, cum este numit uneori – singurul tren din Hawaii – pentru că drumul de la Lahainha la Kaanapali îţi va oferi o altă perspectivă asupra insulei.

oheo-gulch

Palmieri şi cascade într-o armonie perfectă la Ohe’o Gulch, în Parcul Naţional Haleakala

Parcul Naţional Haleakala, celebru pentru sabia de argint, plantă ameninţată cu dispariţia, protejează 122 km2 de teren de la vârfurile muntelui Haleakala până la nivelul mării, de-a lungul coastei Kipahulu.

O să trebuiască să-ţi cumperi un permis pentru intrarea în parc, dar merită banii.

Ca să înoţi, du-te în partea de sud-est a insulei, unde vezi Ohe’o Gulch, Şapte Bazine Sacre. E o serie uimitoare de cascade şi bazine de vărsare care se întind pe mai bine de 6 km până spre mare; în general zona e foarte aglomerată după-amiaza.

POPULAŢIE

144 450 (2010)

CÂND SĂ TE DUCI

Între Decembrie şi Aprilie, ca să vezi maiestuoasele balene cu cocoaşă în perioada de împerechere.

PUNCTE DE ATRACŢIE

O seară autentică la un luau, cu dansuri şi mâncare tradiţionale.

TREBUIE SĂ ŞTII

Maui a fost aleasă „cea mai frumoasă insulă din lume” de revista independentă Condâ Nast Traveller.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.