insula-maupiti

Insula Maupiti

Departe, în vestul Insulelor Leeward din Polinezia Franceză, o să dai peste insula vulcanică înaltă Maupiti, un timbru poştal verde în mijlocul vastului ocean, cu o suprafaţă de numai 11 km2, înconjurată de lungi motu (insuliţe) care protejează o imensă lagună cu ape mici şi un singur punct de acces pentru bărci. Tradiţional, Maupiti are puternice legături culturale cu Bora Bora, aflată la 40 km est şi uneori i se spune „frumoasa verişoară mai mică a insulei Bora Bora“.

vedere-aeriana-maupiti

Vedere aeriană a insulei vulcanice Maupiti

Dacă vrei într-adevăr o vacanţă în care să fugi de toate, aici e locul în care trebuie să vii. Nu sunt hoteluri şi nici tururi organizate -doar câteva mici pensiuni sau camere de închiriat în casele localnicilor.

Nu uita să ai la tine cash, pentru că altfel n-ai de unde să faci rost de numerar, dacă banca nu e deschisă (ceea ce se întâmplă destul de rar). Ritmul vieţii este lent şi liniştit aici, garantându-ţi că singura opţiune viabilă pe care o ai este relaxarea, relaxarea şi iar relaxarea.

Îţi ia numai două ore să faci înconjurul insulei, bucurându-te de peisajul dramatic (muntele Hotu Paraoa plonjează direct în mare în capătul sudic al insulei) şi de minunatele plaje de nisip (mai ales plaja Tereia, în capătul sudic).

Principalele aşezări, Farauru şi Vaiea, sunt pe ţărmul de est. Un urcuş de trei ore te duce în vârful muntelui Teurafaatui, iar răsplata este senzaţionala panoramă de aici -de la lagună la Bora Bora şi (într-o zi senină) Raiatea şi Tahaa. Maupiti este un autentic paradis în Mările Sudului.

POPULAŢIE

1 200 (2002)

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând – este o insulă magică pentru orice sezon, chiar mai spectaculoasă vara, în sezonul ploios (decembrie-aprilie), când norii şi furtunile neaşteptate sporesc dramatismul.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu un vapor din Bora Bora, două curse pe săptămână (Maupiti Express) sau cu avionul din Tahiti via Raiatea sau Bora Bora (trei curse pe săptămână).

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Minuscula insulă Motu Paeao în nordul insulei Maupiti, unde arheologii au descoperit morminte şi artefacte din epocile timpurii ale civilizaţiei polineziene.
  • Snorkeling la strâmtoarea Onoiau – singurul loc prin care se poate ajunge cu barca pe insulă.
  • Petroglifele interesante de pe o stâncă în nordul insulei.

TREBUIE SĂ ŞTII

După turism, principala activitate economică este cultivarea de noni (dud indian sau dud de plajă), dar nu te lăsa ispitit să guşti – i se mai spune şi „fructul vomei”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.