insula-mayor

Insula Mayor

Situată în golful Plenty în largul Insulei de Nord neo-zeelandeze, insula Mayor este vârful unui vulcan adormit, care se ridică la 355 m deasupra valurilor şi se presupune că s-a format acum circa 7 000 de ani. Numită Tuhua de indigenii maori, insula a primit numele de azi de la căpitanul Cook, care a văzut-o pentru prima oară în 1769, cu trei zile înainte de Lord Mayor’s Day.

Versanţii vulcanului se înalţă destul de abrupt din apă, iar o mare parte din interiorul insulei este un crater vast. Izvoare termale sunt din belşug, dar există şi două mici lacuri de crater (Green Lake şi Black Lake), care s-au format în urma unor erupţii acum 36 000 de ani, respectiv 6 000 de ani.

pesti-insula-mayor

Marea varietate de peşti care se găseşte în apele din jurul insulei Mayor au făcut din ea o destinaţie populară pentru scufundători

Insula este cunoscută în special pentru râurile şi domurile de lavă în care se găsesc depozite de obsidian, sticlă vulcanică neagră creată prin răcirea rapidă a lavei pline de siliciu. Obsidianul, tuhua în limba maori, era la mare preţ printre băştinaşi, care îşi făceau din el unelte de tăiat şi curăţat; bucăţi de obsidian de pe insulă s-au găsit în toată Noua Zeelandă şi pe Insulele Kermadec.

Apele din jurul insulei sunt renumite pentru pescuit – aici se găsesc din abundenţă marlini, rechini mako şi peşti-spadă.

Atât insula şi apele din jur sunt protejate de o mică rezervaţie marină, dar scufundările, snorkelingul, navigaţia şi înotul sunt chiar încurajate. Vechiul centru de pescuit din Sou’East Bay se află pe o plajă frumoasă, iar apele curate şi marea diversitate de peşte l-au transformat într-o destinaţie populară.

Pe insulă sunt mai multe trasee de drumeţie, aşa că vizitatorii pot admira în voie vegetaţia locală şi viaţa păsărilor. Întrucât e arie protejată, e mai simplu să vii aici în cadrul unei excursii organizate.

POPULAŢIE

3 (2001)

CÂND SĂ TE DUCI

Octombrie-Mai.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu barca de la Whangamata sau Tauranga.

PUNCTE DE ATRACŢIE

Insula oferă multe oportunităţi pentru activităţi în larg, inclusiv pescuit, scufundări sau snorkeling, ca să poţi aprecia bogata viaţa marină, şi peşti precum marlini, rechini mako sau peşti-spadă. Traseele de drumeţie de pe insulă îţi oferă privelişti frumoase – craterul cu lacurile lui şi izvoarele termale.

TREBUIE SĂ ŞTII

Se iau măsuri de carantină foarte stricte pentru protejarea animalelor sălbatice, aşa că înainte de a ajunge aici trebuie să iei legătura cu administraţia rezervaţiei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.