insula-mokoia

Insula Mokoia

O insulă sacră în mijlocul unui lac, Mokoia este un dom verde de lavă care se ridică la 180 m deasupra apelor liniştite ale lacului Roturua, în inima Insulei de Nord. Când calci pe ţărmul ei, natura profund spirituală pare să reverbereze în aer.

Acest sanctuar natural pentru viaţa sălbatică aparţine populaţiei te arawa şi odinioară se numea Te Motu Tapu a Tinirau – Sacra Insulă Tinirau. Fertilă şi izolată sute de ani, aici se află o plantaţie unică de kumera (cartof dulce), care a fost mărul discordiei pentru multe triburi războinice. A existat aici şi o aşezare prosperă a indigenilor maori, apoi a misionarilor, dar acum e singură şi tăcută.

După tradiţie, se spune că pe Mokoia a trăit Tutanekai, un tânăr războinic. Spre Mokoia a înotat şi Hinemoa, fiica unei căpetenii faimoase, care, sfidându-şi familia, a înotat 2,5 km de pe malul lacului Rotorua, noaptea, ghidându-se numai după flautul iubitului ei. Povestea aceasta este atât de adânc înrădăcinată pe insulă, că două străzi din Rotorua poartă numele celor doi îndrăgostiţi.

mokia-lacul-rotorua

Lacul Rotorua, văzut de pe insula Mokoia

Pe malurile insulei sunt izvoare geotermale; Rotorua este cea mai dinamică regiune termală din Noua Zeelandă, cu gheizere, izvoare termale şi bazine cu vulcani noroioşi. În această zonă este şi epicentrul culturii maori – o treime din rezidenţi fac parte din această

POPULAŢIE.

„Oraşul de Sulf”, aşa cum e numită popular zona, este foarte căutat de turişti şi drumeţi; deci, dacă vrei să cauţi un refugiu mai spiritual, vino pe ascunsa insulă Mokoia.

POPULAŢIE

Nelocuită.

CÂND SĂ TE DUCI

ideal ar fi să eviţi lunile de vară foarte aglomerate (Decembrie şi Ianuarie) – atunci este cel mai însorit şi mai uscat pe insula de Nord.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul din Auckland până la Rotorua. De la Rotorua cu vaporaşul sau şalupa până la cheiurile lacului.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Spectacolele tradiţionale maori.
  • Hinemoa’s Pool (Walkimihia).
  • Traseele de drumeţie, să vezi păsările tui, weka şi kiwi brun.
  • Excursii cu degustări – ierburi medicinale şi aromatice pe care poţi să le guşti şi să afli la ce se folosesc.Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.