montague-insula

Insula Montague

La numai 9 km de Narooma, pe coasta de sud a New South Wales, se află insula Montague, un sanctuar pentru pinguini şi foci şi un loc minunat pentru scufundători, pescari şi eco-turişti. Barunguba, sau Montague, cum i se spune acum, a fost un bogat teren de vânătoare al aborigenilor, de unde se alimentau cu ouă de păsări şi carne.

O legendă spune că, la începutul secolului XIX, o furtună a scufundat bărcile din scoarţă de copac şi 150 de oameni au murit înecaţi.

Pentru că era înconjurată de ape bogate, dar periculoase, în 1878 a început construirea farului de pe insulă, proiectat de James Barnet. Această construcţie uimitoare, emblematică pentru insulă, are 21 m şi a fost realizată cu granit de pe insulă.

Barnet a construit cel puţin 15 faruri de-a lungul coastelor New South Wales. Administratorii farului şi familiile lor au plecat de mult – în 1986 farul a fost automatizat. Dar de când s-a construit, vizitatorii şi-au făcut obiceiul să se urce în far ca să admire de acolo animalele sălbatice.

fort-insula-montague

Farul de granit de pe insula Montague

Insula şi apele din jurul ei sunt pline de viaţă – balene migratoare şi delfini, pinguini mici şi foci cu blană, diavoli de mare şi peşti-lună. Din fericire pentru pinguini, pe insulă nu sunt vulpi sau pisici sălbatice, iar eforturile depuse pentru asigurarea habitatului lor au făcut ca populaţia să ajungă la 12 000.

Aceste creaturi fermecătoare ies legănându-se pe ţărm, la apus, şi le poţi admira de pe o platformă instalată pe un dig din apropiere. Eco-turiştii norocoşi au posibilitatea să se cazeze în cabana administratorului de far, acum restaurată în stil eduardian. Vizitatorii se bucură de această ocazie rară în schimbul unor mici activităţi – eventual monitorizarea pinguinilor, curăţarea algelor sau numărătoarea de păsări ori balene.

POPULAŢIE

Nelocuită.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând, pentru scufundări (dar Februarie-Iunie este cel mai bine); pentru observarea balenelor, Octombrie şi Noiembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu barca, în cadrul unei excursii organizate din Narooma.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Să savurezi o scoică de mâl suculentă.
  • Să înoţi împreună cu jucăuşe foci cu blană.
  • Să priveşti balene sudice şi balene cu cocoaşă care trec pe lângă insulă.
  • Scufundări – unul dintre cele mai ascunse secrete ale insulei.

TREBUIE SĂ ŞTII

insula are o mare problemă cu algele. La începutul secolului XIX a fost introdusă specia kikuyu, pentru hrănirea animalelor întreţinute de administratorii farului, dar planta a scăpat de sub control. Acum este curăţată, pentru că poate împiedica pinguinii şi petrelii să cuibărească şi să se mişte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.