moorea-insula

Insula Moorea

Cu siguranţă vorbim aici despre înalta societate – Moorea este o insulă plină de avânt, formată prin activitate vulcanică, în Insulele Societăţii (numite aşa de căpitanul Cook) din Polinezia Franceză. Insula se află la 19 km est de Tahiti, are forma unui triunghi cu vârful în jos şi două golfuri adânci pe coasta de nord.

Nu este prea mare, 135 km2, dar are destul pentru a absorbi un mare număr de turişti care să se simtă confortabil. Sunt trei aşezări importante – Teavaro, Papetoai şi Afareaitu -, plus numeroase staţiuni, inclusiv inevitabilele hoteluri pe stâlpi în apele lagunei.

laguna-moorea-la-apus

Laguna la apus

Este o destinaţie favorită pentru mii de cupluri aflate în luna de miere, aşa că pregăteşte-te să întâlneşti o mulţime de îndrăgostiţi. Nu e greu să înţelegi de unde vine farmecul ei romantic. De când o vezi prima oară, îţi dai seama că este o insulă frumoasă, cu peisaje splendide, ridicată brusc din ocean cu opt vârfuri muntoase.

La a doua privire, impresia iniţială se confirmă. Moorea este acoperită de vegetaţie luxuriantă, e înconjurată de o barieră de corali care protejează o lagună fabuloasă – este în toate aşa cum trebuie să fie o insulă tropicală perfectă.

Există un punct de observare construit între maiestuosul munte Tohivea şi muntele Rotui, cu colţii lui ca de rechin, de unde, uitându-te în jos, cu respiraţia tăiată, vei vedea golfuleţele gemene Cooks Bay şi Opunohu Bay – e bine că tradiţia locală insistă că locul acesta a fost odinioară doar al zeilor.

Desigur, Moorea oferă toate distracţiile obişnuite de vacanţă celor care vor să profite de ele – sporturi acvatice, navigaţie, pescuit, tururi pe mare sau pe uscat, activităţi aventuroase, drumeţii, ciclism, shopping şi viaţă de noapte. Dar, în realitate, mulţi turişti îţi vor spune că e suficient numai să fii aici.

POPULAŢIE

16 191 (2007)

CÂND SĂ TE DUCI

Dacă îţi planifici nunta, vremea ideală pentru luna de miere e în perioada Mai-Octombrie (sau poate preferi celelalte luni, când ploile consistente te-ar ţine mai mult în casă).

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul sau cu avionul din Papeete.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Un tur fotografic de o jumătate de zi într-un jeep descoperit sau unul cu aer condiţionat, prin văi tropicale, până la un punct de observare panoramic din munţi.
  • Trei trasee de drumeţie prin natură, puse la punct de Opunohu Agricultural College, ca să vezi câteva exemplare din flora bogată a insulei (singur sau cu ghid).
  • Expediţie în afara recifului, pentru observarea delfinilor şi a balenelor.
  • Admirarea recifului şi a vieţii pline de culoare din lagună dintr-o ambarcaţiune cu fund de sticlă.

TREBUIE SĂ ŞTII

Charles Darwin s-a inspirat pentru construirea teoriei sale privitoare la formarea atolilor de coral după ce a studiat Moorea de pe vârful unui munte din Tahiti.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.