niue-insula

Insula Niue

Una dintre cele mai mari insule de coral din lume, are o formă asemănătoare unui cap de om, cu nas ascuţit şi cu bărbie.

Nu asta o face mare, evident, şi nici suprafaţa – de numai 270 km2. Această insulă tropicală se află în Pacificul de Sud, într-un triunghi pe care îl formează insulele Cook, Samoa şi Tonga, şi este supranumită „Stânca Polineziei“, sau, mai pe scurt, localnicii o numesc „Stânca” – pentru că este de fapt un platou central înconjurat de faleze înalte.

Coasta arată ca un fagure de miere, găurită de peşteri calcaroase. Insula este înconjurată de un recif de corali, întrerupt doar într-un loc – pe coasta de vest, lângă capitala Alofi.

recif-corali-niue

Recif de corali din jurul insulei Niue

Căpitanul Cook a botezat-o în 1774 „Insula Sălbatică” – legenda spune că atunci locuitorii nu numai că i-au interzis să debarce, dar păreau să aibă şi dinţii pătaţi de sânge (de fapt, dinţii erau aşa din cauza consumului de banane roşii).

Ei au reuşit să reziste în faţa lumii, până când un insular devenit misionar a izbutit să introducă aici creştinismul, la mijlocul secolului XIX. Pe atunci Marea Britanie era puterea colonială, dar acum Niue este protectorat autonom al Noii Zeelande.

Economia a început să se dezvolte (încet) de puţin timp, trecând de la nivelul de subzistenţă şi dependenţa de ajutorul Noii Zeelande la un sector privat proaspăt eliberat şi alte activităţi, precum exploatarea mineralelor, pescuitul şi turismul (proiectat să se dezvolte).

Acum sunt puţine locuri de cazare pe această insulă prietenoasă, aşa că o vizită aici seamănă cu o vizită în sânul familiei. Niue este locul în care pădurea tropicală şi coastele minunate îşi dau mâna şi chiar se poate spune că vizitatorul are experienţa Polineziei pure. Iar asta şi fără să zăreşti vreo plajă de nisip alb!

POPULAŢIE

1 612 (2016)

CÂND SĂ TE DUCI

Ca să eviţi sezonul ploios, uneori foarte intens, scoate din calcul lunile de vară, noiembrie-aprilie.

CUM AJUNGI ACOLO

Există o cursă săptămânală de avion din Noua Zeelandă.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Observarea balenelor sau înotul cu balene – insularii se pot mândri că de multe ori balenele îi copleşesc numeric pe turişti!
  • Pescuit în ape adânci în largul insulei.
  • Aria de Conservare Forestieră Huvalu, lângă satul Hakupu – o minunată varietate de floră şi faună.
  • Prăpastia Matapu – un bazin bun de snorkeling şi înot, înconjurat de stânci, protejat de curenţii marini.
  • Peşterile – o mulţime de grote care pot fi explorate, precum arcadele Talava, peştera Palaha, pasajul marin şi peştera Liku.

TREBUIE SĂ ŞTII

Din păcate, ca rezultat al emigraţiei susţinute, sunt mai mult insulari care trăiesc în Noua Zeelandă decât pe insula natală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.