Insula Norfolk

O mică bijuterie în apele azurii ale Pacificului de Sud, insula Norfolk are numai 8 km lungime şi se află la 1 600 km nord-est de Sydney. Este cea mai mare din mănunchiul de trei insule din dorsala Norfolk, înconjurate de recife de corali şi de păduri tropicale virgine şi ferigi-copac care se numără printre cele mai înalte din lume.

Pe 10 octombrie 1774, James Cook a debarcat pe această insulă minusculă şi a botezat-o în onoarea celei care pe atunci era ducesă de Norfolk – 14 ani mai târziu au început să sosească aici ocnaşi, iar în timp a căpătat reputaţia sinistră de „iad al Pacificului”. Apoi, în 1856, urmaşii rebelilor de pe Bounty, cu soţiile lor tahitiene şi cu copiii, au venit să se aşeze aici, după ce navigaseră timp de cinci săptămâni din insula Pitcairn.

Aceşti noi colonişti au adus cu ei o cultură şi o limbă distincte, iar mulţi dintre insulari păstrează şi acum numele acelor rebeli – Adams, Buffett, Christian sau McCoy. Din zilele acelea, insula Norfolk a început să urce susţinut dinspre iad spre rai.

norfolk-pini

Pini de Norfolk pe ţărmul insulei

Odată era susţinută de pescuit şi agricultură, acum vizitatorii sunt cei care ţin insula în viaţă. Dar cultura tradiţională rămâne bine înrădăcinată – cu dansuri, cântece şi o bucătărie unice. La oricare dintre restaurantele elegante de pe insulă poţi degusta colţunaşi de banane, peşte fript şi plăcintă Hihi cu melci.

Apele albastre din jurul insulei sunt pline de peşti – se fac o mulţime de excursii în mijlocul recifului ca să vezi peşti şi calei-doscopica lume subacvatică. În apele adăpostite din golful Emily poţi înota după voie, poţi să faci snorkeling sau poţi lenevi la nesfârşit.

Insula Norfolk este favorita australienilor şi neo-zeelandezilor bogaţi, iar câţiva milionari au şi migrat în acest paradis fără taxe. Sunt peste 70 de magazine duty-free şi o mulţime de cumpărători pasionaţi. Dar insula pare să menţină un echilibru perfect între nou şi vechi – îşi cinsteşte populaţia venită din Pitcairn, mediul bogat, dar şi vizitatorii.

POPULAŢIE

1 800 (2007).

CÂND SĂ TE DUCI

E idilică în Decembrie şi Ianuarie, când temperatura oscilează între 12°C noaptea şi 19-21°C ziua.

CUM AJUNGI ACOLO

Curse regulate de avion din Sydney, Brisbane, Newcastle sau Auckland – faci în medie cam două ore.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Bounty Day – pe 8 iunie, când insularii refac debarcarea strămoşilor pe insulă.
  • Kingston – construit de deţinuţii din a doua colonie penitenciară, oraş cu multe clădiri istorice.
  • Plimbări prin parcul naţional – ca să vezi câteva dintre cele 40 de plante unice ale insulei.
  • Să stai la umbra pinilor de Norfolk, înalţi de până la 57 m.
  • Un masaj cu pietre fierbinţi de bazalt luate de pe plajele din apropiere.

TREBUIE SĂ ŞTII

Insularii încă folosesc dialectul .Norfolk” – o combinaţie între engleza de secol XVIII şi polineziană. Wataweih yorlye înseamnă „How are you?” (Ce mai faci?).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.