Insula North Stradbroke

Supranumită cu afecţiune „Straddie”, insula North Stradbroke este întruchiparea insulei de vacanţă. La numai 30 km sud-est de Brisbane şi Coasta de Aur, insula leneveşte în apele golfului Moreton. Are o lungime de aproximativ 30 km şi este cea mai mare insulă de nisip din lume, cu plaje imaculate, ţărmuri stâncoase şi lacuri cu apă dulce în interior.

În 1827 şi-a pierdut numele original, Minijerribah, când căpitanul H.J. Rous, viconte de Dunwich şi comandant al navei HMS Rainbow, a botezat insula cu numele tatălui său, conte de Stradbroke, oraşul principal după propriul lui titlu şi plaja Rainbow după numele navei.

plaja-north-stradbroke

Un grup de trei sate pitoreşti – Dunwich, Amity Point şi Point Lookout – sunt bune baze de pornire pentru mulţi vizitatori. Dunwich a fost la un moment dat colonie penitenciară şi staţie de carantină, şi, cum se întâmplă de obicei, cimitirul de aici povesteşte trecutul insulei. La Point Lookout, stânca numită Balena (Whale Rock) este locul perfect de unde poţi scruta oceanul vast, în căutarea balenelor cu cocoaşă, a delfinilor sau a ţestoaselor.

Prin anii 1960, activităţile miniere au început să afecteze mediul înconjurător fragil, dar, din anii 1990, problemele de mediu s-au impus şi insula a fost desemnată parc naţional. Mineritul încă este activ, dar a fost limitat numai la capătul de sud.

Point Lookout, pe partea de est a insulei, este un punct de atracţie pentru surferi. Valurile se ridică în faţa singurei zone înalte şi stâncoase de pe Straddie, de-a lungul unui şir de plaje albe. Partea de vest se bucură de apele mai calme ale golfului şi este mai potrivită pentru familii. Insula este celebră pentru pescuit -”Straddie Classic“ este una dintre cele mai cunoscute şi mai generoase competiţii de pescuit din Australia, anual în august.

POPULAŢIE

3 200 (2005) – dar mult mai mare în timpul sezonului.

CÂND SĂ TE DUCI

Iunie-Octombrie pentru observarea balenelor şi pentru a evita aglomeraţia estivală.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul sau cu un taxi acvatic care face 30 de minute din Cleveland (la doar 30 km sud de Brisbane).

Există şl un catamaran rapid.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • O plimbare pe North Gorge Headlands – stâncile de la Point Lookout, în care se sparg valuri spectaculoase.
  • O partidă răcoroasă de înot în Blue Lake, din parcul naţional cu acelaşi nume.
  • Un tur al Amenity Point şi al lacurilor într-o barcă cu fund de sticlă.
  • Sandboarding, scufundări, surflng şi plimbări cu caiacul pe mare.

TREBUIE SĂ ŞTII

Cel mal celebru locuitor al Insulei a fost Oodgeroo Noonuccal, cunoscută iniţial sub numele de Kath Walker, poetă aborigenă şi militantă pentru drepturile indigenilor. S-a aflat în fruntea mişcării care, în 1997, a dus la adoptarea unei înţelegeri între consiliul local şl aborigenii din zonă, care cereau dreptul de proprietate asupra insulei şl a unor părţi din golful Moreton.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.