insula-pohnpei

Insula Pohnpei

Statele Federate ale Microneziei au în componenţă circa 600 de insule mici, risipite pe aproape 2 900 000 km2 în Pacificul de Vest, chiar deasupra ecuatorului. Din toată această întindere, SFM nu adună mai mult de 700 km2 de uscat. Cele patru state care alcătuiesc Micronezia sunt Pohnpei, Chuuk, Kosrae şi Yap. Fiecare grup are una sau mai multe insule vulcanice înalte şi toate, în afară de Kosrae, sunt înconjurate de atoli.

Pohnpei este cea mai mare insulă din Micronezia, cu o circumferinţă de 130 km. Adăposteşte o populaţie mixtă – fiind şi sediu al guvernului naţional, au fost atraşi aici lucrători din tot felul de alte state, alcătuind un amalgam de locuitori, cu oameni din diverse insule din Pacific, japonezi, americani, australieni şi europeni, stabiliţi de-a lungul timpului.

Pe lângă insula Pohnpei, al cărei recif înconjoară 25 de insuliţe şi are opt atoli, statul are încă 137 de atoli împrăştiaţi la mari distanţe. Kolonia, pe coasta de nord, este capitala insulei şi centrul ei comercial.

ruine-nan-madol

Ruine din Nan Madol

Cea mai mare parte a ţărmului este mlaştină cu mangrove, dar au fost construite plaje artificiale, iar atolii din recif au excelente plaje naturale. Insula are o bogăţie de recife de corali virgine, o încântare pentru cei care fac scufundări şi snorkeling – deschiderea din recif, canalul Palikir, şi-a câştigat faimă printre surferi.

Terenul aspru, muntos şi pădurea tropicală luxuriantă acoperă insteriorul insulei, care se ridică la 788 m cu vârful Nahnu Laud. Sunt câteva poteci frumoase şi trasee de drumeţie, unde te poţi bucura de numeroase râuri repezi, cascade şi bazine cu apă răcoroasă.

Este o insulă pe care turiştii sunt întâmpinaţi cu căldură de localnici care şi-au păstrat în bună parte identitatea, tocmai pentru că insula lor nu este o destinaţie atât de cunoscută.

POPULAŢIE

34 000 (2010)

CÂND SĂ TE DUCI

Sezonul (foarte) ploios, iunie-octombrie, ar fi de evitat; în afară de această perioadă, climatul cald, tropical, nu variază prea mult.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul (Continental Micronesia, la un preţ considerabil) până în Guam.

Sau din insulă în insulă, pornind din Hawaii.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Nan Madol, pe insula Temwen, în apele din estul Pohnpei, numită de unii şi „Veneţia Pacificului” – o reţea de canale şi insule artificiale pline de ruine impozante din secolele XII şi XIII.
  • Impresionantele cascade gemene Liduduhniap, pe râul Nanpil, lângă Kolonia.
  • Zidul Spaniol din Kolonia, construit în 1899 ca parte a fortului Alfonso al Xll-lea, şi clopotniţa misiunii catolice, în apropiere – tot ce a mai rămas din biserica demolată de japonezi în timpul războiului.
  • Un pahar de sakau, băutura locală făcută din rădăcină de piper – iniţial era folosită în cadrul ceremoniilor tradiţionale, dar acum se vinde în baruri.

TREBUIE SĂ ŞTII

Hainele de ploaie sunt obligatorii -Pohnpei este unul dintre cele mai umede locuri de pe planetă, cu precipitaţii anuale de 1 000 cm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.