rarotonga-insula

Insula Rarotonga

Numele insulei înseamnă „spre sud“, şi, cum este cea mai mare şi mai populată dintre Insulele Cook, este şi punctul de plecare pentru explorarea celorlalte. Cu numai 671 km2, Rarotonga este una dintre cele mai frumoase din arhipelag – deseori e numită „bijuteria Pacificului”, şi o să-ţi dai seama imediat de ce.

Lungile plaje străjuite de palmieri şi apele pline de corali care o înconjoară fac din această insulă un paradis idilic pentru călători. De-a lungul ţărmului, apele lagunei sunt perfecte pentru snorkeling şi pentru apropierea de viaţa marină. Climatul este constant şi rareori temperaturile depăşesc intervalul 18-29°C. Interiorul este muntos şi vulcanic – practic, nelocuit. Muntele cel mai înalt se numeşte Te Rua Manga (Acul), un nume potrivit pentru ascuţimea stâncilor.

Este acoperit de junglă deasă, iar de la 400 m peste nivelul mării sunt păduri ceţoase, în care cresc din abundenţă rare plante indigene. Proiectul Comoara Naturală Insulele Cook a fost conceput pentru a-i convinge pe oameni de necesitatea conservării şi pentru promovarea eco-turismului.

aroa-plaja

Plaja Aroa

În 1997, arheologii japonezi au descoperit un sit sacru pe Motu Tapu, o insuliţă din lagună, la Ngatangiia. Acesta demonstrează existenţa vieţii umane pe Rarotonga în urmă cu 5 000 de ani.

Statuile lui Tangaroa, zeul fertilităţii, încă se mai văd peste tot pe insulă. Dansurile insularilor sunt considerate cele mai frumoase dansuri polineziene; un misionar din secolul XIX spunea despre ele că sunt „extrem de obscene”.

În general, pământul se află în proprietatea familiilor, rareori este vândut; insula e plină de case abandonate, deoarece, fără să ai şi pământul în proprietate, ele nu pot fi vândute. Poţi vedea aici o mulţime de clădiri cu arhitectură de secol XIX, rămase de pe vremea misionarilor, remarcabile fiind bisericile creştine.

Sunt o mulţime de biserici pe toate insulele, dar Biserica Creştină Insula Cook are un cimitir interesant şi un interior frumos.

POPULAŢIE

10 572 (2011)

CÂND SĂ TE DUCI

Festivalul Te Maeva Nul, care durează o săptămână, are loc în fiecare an la sfârşitul lunii Iulie – merită să te duci să asişti la o demonstraţie vibrantă de cultură polineziană.

PUNCTE DE ATRACŢIE

Scufundările spectaculoase.

TREBUIE SĂ ŞTII

Din zonele din lagună marcate cu stâlpi nu ai voie să iei peşti, corali sau scoici.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.