Insula Rennell

Ce zici de o excursie pe cel mai mare atol de recif coralier din lume? Acesta ar fi insula Rennell, cunoscută tradiţional ca Mu Nggava, cea mai sudică dintre Insulele Solomon, din vestul Pacificului. Are 80 km lungime şi 40 km lăţime şi 630 km2, slab populată, dar acoperită aproape în întregime de pădure tropicală.

Este înconjurată de faleze înalte, nu are plaje şi se mândreşte cu cel mai mare lac cu apă dulce din tot Pacificul – sălciul lac Te Nggano. Nu sunt izvoare sau râuri, aşa că insularii se descurcă cu fântâni sau containere în care adună apă de ploaie.

Locuitorii, care trăiesc în clanuri foarte unite, au o economie de subzistenţă, cultivă flori, pescuiesc, vânează şi culeg – nucile de cocos, bananele, ignamele şi colocazia sunt esenţiale. Profesia mataisau (dulgher şi sculptor în lemn) este extrem de respectată.

lacul-te-nggano

Lacul Te Nggano, habitat pentru o mare varietate de păsări

Nu este o destinaţie standard de vacanţă pentru un călător tipic. Facilităţile sunt primitive şi cei care doresc să viziteze locul sunt sfătuiţi să o facă în cadrul unui grup organizat. Există diverse circuite specializate – pentru observarea păsărilor, scufundări (din barcă), tururi care au ca temă al Doilea Război Mondial – şi există moteluri cu dotări elementare (în apropierea aerodromului Tingoa sau pe malul lacului).

Rennell de Est (care, paradoxal, este treimea sudică a insulei) a fost înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO pentru importanţa uriaşă pe care o are ca haltă în migraţia şi evoluţia speciilor din vestul Pacificului. Nu este protejată de legislaţia naţională şi, la fel ca pe multe dintre Insulele Solomon, defrişările sunt o ameninţare.

POPULAŢIE

1 500 (estimare 2005).

CÂND SĂ TE DUCI

Ai grijă la cicloane – cele mai mari şansă să eviţi umbrela dată pe spate le ai în perioada Mai-Octombrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Solomon Airlines are cinci curse pe săptămână spre Rennell de pe aeroportul Afutara.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • O vizită la străvechile locuri de înmormântare, la peşterile şi templele populaţiei hiti. Speciile de păsări, multe şi variate, de pe lacul Te Nggano.
  • O partidă de hetaki – o formă tradiţională de wrestling.
  • O vizită în satele specializate în sculpturi în lemn de înaltă calitate.

TREBUIE SĂ ŞTII

Opt hidroavioane US Navy Catalina s-au refugiat pe lacul Te Nggano la sfârşitul celui de al Doilea Război Mondial, după ce anterior şi trupele americane, şi cele japoneze avuseseră aici baze militare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.