Insula Rottnest

Pe marginea şelfului continental australian în apropiere de Perth în vestul Australiei, insula Rottnest are numai 11 km lungime şi 4,5 km lăţime maximă. Destinaţie de vacanţă emblematică pentru rezidenţii din Perth – 70% din turişti vin pentru o zi – insula este rezervaţie naturală, iar apele din jur sunt parc marin.

Numită de populaţia aborigenă Wadjemup, insula este considerată de aceştia tărâmul spiritelor şi are o mare importanţă. În câteva situri de aici s-au găsit artefacte de cel puţin 6 500 de ani, poate şi mai vechi, aşa că aici au existat indigeni înainte ca nivelul apelor să crească şi să despartă insula de continent.

golf-mary-rottnest

Izolatul golf Mary

Primii europeni care au descoperit insula au fost navigatorii olandezi care, în secolul XVII, căutau o rută mai scurtă de la Capul Bunei Speranţe la Batavia. Insula nu era locuită. Samuel Volkerson a fost primul care a pus piciorul aici, în 1658.

În 1696 a venit şi William de Vlamingh şi a botezat insula Rottnest (culcuşul şobolanilor), din cauza numărului mare de quokka (mici marsupiale) care erau aici şi despre care a crezut că sunt şobolani. Curând au venit şi alţi europeni, care credeau că insula are potenţial pentru recoltarea de sare, pentru agricultură şi pescuit.

Din 1839, timp de aproape un secol, pe insulă a existat o colonie penitenciară pentru bărbaţi şi băieţi aborigeni. Când colonia s-a închis, a fost descoperit potenţialul de plăcere al insulei, iar turismul şi-a luat avânt.

Explorează insula cu bicicleta – maşinile particulare nu au voie aici. Traseul de 24 km care merge de-a lungul coastei te poartă prin peisaje superbe, cu plaje mici de nisip şi golfuri izolate. Insula are 63 de plaje şi 20 de golfuri – printre cele mai frumoase din lume -, iar apele turcoaz te obligă să înoţi.

Sunt recife frumoase, cu 20 de specii de corali multicolori şi 360 de specii de peşti pe care îi poţi vedea dacă faci snorkeling, scufundări sau o plimbare cu barca cu fund de sticlă. Sunt şi câteva epave în apropierea ţărmurilor, aşa că scufundările sunt o activitate foarte populară. În jur o să vezi balene cu cocoaşă, ţestoase verzi, careţi, pisici de mare şi delfini cu bot de sticlă.

POPULAŢIE

128 (2006)

CÂND SĂ TE DUCI

Noiembrie-Februarie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul sau cu vaporul de la Perth sau Fremantle.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Traseul de ciclism – 24 km de coastă, cam două ore şi jumătate de mers lejer.
  • Quokka – aceste marsupiale simpatice sunt aproape îmblânzite şi vor veni să cerşească mâncare dacă faci un picnic.
  • Quokka Arms – o clădire construită în perioada 1859-1864 ca reşedinţă a guvernatorului, a devenit de curând hotel şi un loc popular de băut.
  • Snorkeling pe deasupra recifelor – sunt trasee marcate cu plăci subacvatice.

TREBUIE SĂ ŞTII

În timpul vacanţelor şcolare insula e foarte aglomerată, aşa că verifică perioada înainte de a rezerva bilet.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.