insula-rotuma

Insula Rotuma

La circa 470 km nord de Fiji se află un mic grup – insula Rotuma plus patru insuliţe din jurul ei – care, oficial, este dependenţă fijiană şi casă pentru etnia rotumană, unică. Rotuma nu mai este ce a fost odată – dificultăţile economice au făcut ca patru cincimi din populaţia indigenă (de sub 15 000 de oameni) să migreze spre insulele fijiene mai mari.

Rotumanii se aseamănă mai mult cu polinezienii (fizic şi cultural) decât cu melanezienii, iar cei care au rămas aici trăiesc în sate de pe coastă. Statutul de dependenţă îi acordă insulei o autonomie politică mai mare decât în alte părţi ale ţării, iar Consiliul de la Ahau poate să ia decizii majore în colaborare cu un birou guvernamental local.

Poţi vizita această insulă izolată, dar în 1985 rotumanii au votat împotriva deschiderii locului spre turism. Vizitele sunt strict limitate de înţelepţii rotumanilor, hotărâţi ca paradisul lor insular să nu fie stricat de solicitările intruzive ale turismului de masă. Oamenii se poartă frumos, dar se aşteaptă ca turiştii să le respecte obiceiurile şi să aibă îmbrăcăminte şi comportament decente.

dansuri-rotuma

Ceremonie cu dansuri pe Rotuma

Pe Rotuma nu sunt staţiuni şi nici hoteluri, dar un loc de cazare nepretenţios se poate găsi. Călătorul ambiţios va găsi o insulă vulcanică aspră, lungă de 13 km şi lată de 4 km, cu multe conuri vulcanice mici, acoperite de vegetaţie bogată.

Există aici un vast şi spectaculos recif de corali, o viaţă marină abundentă (inclusiv delfini şi ţestoase) şi plaje care se numără printre cele mai frumoase şi mai pure din Fiji. Gândeşte-te serios să faci o vizită – răsplata va fi cu mult mai mare decât efortul şi vei fi unul dintre puţinii care au privilegiul să viziteze această insulă deosebită.

POPULAŢIE

2 800 (estimare 2007)

CÂND SĂ TE DUCI

E bine să eviţi sezonul ploios, aşa că ideal ar fi în perioada aprilie-octombrie. Chiar şi atunci umiditatea ar putea să te şocheze.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu o cursă săptămânală Air Fiji, din Suva până pe pista de pe coasta de nord a insulei.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Remarcabila insuliţă Haf’lius (Insula Despicată), care are în centru o fisură destul de largă încât să poţi pătrunde acolo cu barca.
  • Muntele Suelhof – la cei 256 m ai săi, este un punct minunat de observare pentru cei dispuşi să-l urce.
  • Diverse biserici vechi care amintesc de trecutul colonial al insulei (o mulţime de misionari creştini s-au perindat pe aici şi au reuşit în mare măsură să-i creştinizeze pe insulari).
  • Nenumăratele ceremonii tradiţionale, printre care instalarea căpeteniilor (sunt o mulţime de căpetenii), sărbători religioase, nunţi sau înmormântări.

TREBUIE SĂ ŞTII

Primul european care a descoperit Rotuma a fost căpitanul Edward Edwards de pe HMS Pandora, care a debarcat aici în 1791, când îi căuta pe Fletcher Christian şi rebelii din echipajul corabiei Bounty.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.