insula-savaii

Insula Savaii

Este cea mai mare dintre cele două insule principale ale Samoa, dar densitatea populaţiei este mai mică decât în Upolu şi este mai puţin dezvoltată. Este tot o insulă vulcanică, iar vulcanul-scut este încă activ – ultima erupţie, în 1911, a durat patru ani.

Insula are multe vârfuri relativ domoale, ridicându-se până la 1 860 m în punctul cel mai înalt – muntele Silisili -, urmele râurilor de lavă sunt peste tot şi pe alocuri peisajul e dramatic.

Este o insulă pe care turismul a uitat-o – cu aproape nici un fel de preocupare pentru dezvoltare. Există totuşi câteva locuri simple de cazare, iar turistul hotărât poate găsi şi un hotel mai mic; răsplata efortului constă în peisaje spectaculoase şi în întâlnirea cu viaţa retrasă, în stil polinezian.

Cscada Afu Aau se află într-o pădure tropicală virgină de pe insula Savaii

Salelologa, în colţul de sud-est al insulei, are şi aeroport, port şi o piaţă plină de culoare. Altfel, e un soi de oraş muncitoresc, fără prea multe lucruri care să-l atragă pe vizitator. Altceva e în sudul oraşului, unde se află peninsula Tafua, cu un crater uriaş, de unde ai o privelişte uimitoare a coastelor sălbatice, pe lângă care poţi trece dacă vei face o excursie la frumoasa plajă a peninsulei, Aganoa.

Autobuzele nu au curse regulate, taxiurile sunt puţine şi scumpe, aşa că ideal este să închiriezi o maşină cu care să explorezi insula în voie. Chiar şi aşa, infrastructura rutieră lasă mult de dorit, dar cel puţin turul insulei pe drumul de coastă îţi va oferi câteva surprize frumoase – sate tradiţionale pure, biserici uriaşe, uimitoare formaţiuni de lavă, plaje superbe şi lagune strălucitoare.

POPULAŢIE

45 000 (estimare 2007).

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând – chiar şi în sezonul ploios (Noiembrie-Aprilie) sunt o mulţime de zile însorite. În perioada Decembrie-Martie apar din când în când uragane.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu o cursă internă de la Apia, Upolu; cu feribotul (rapid sau nu) de la Mulifanua, pe coasta de vest a insulei Upolu.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Rezervaţia Forestieră Falealupo – poteci suspendate prin pădure.
  • Ventrele de la Alofaaga, în apropierea satului Taga.
  • Relieful modificat de lavă de la Sale’aula.
  • Plimbare prin pitorescul orăşel Asau, înainte de a te duce să vezi vreuna dintre numeroasele ţestoase din golf.
  • Movila Pulemelei – cel mai mare sit arheologic polinezian, o piramidă mare, cu latura de 60 m şi înălţimea de 16 m.

TREBUIE SĂ ŞTII

Apropierea de linia internaţională de dată face ca Samoa să fie ultimul loc din lume unde vei vedea apusul soarelui. Admiră-l din Falealupo (Savaii) una dintre cele mai vestice aşezări.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.