stewart-insula

Insula Stewart

În legendele maori, Insula de Nord a fost un peşte mare, Insula de Sud o barcă, iar insula Stewart ancora ei. La sud de Invercargill, numele dat de maori celei de-a treia insule ca mărime din Noua Zeelandă e Rakiura, Cerurile Strălucitoare. Când te uiţi la soarele sângeriu care coboară spre orizont sau la Aurora Australis, ale cărei lumini se împrăştie pe cerul întunecat, ai senzaţia că ai ajuns la capătul călătoriei spre paradis.

Întinderea sălbatică, izolată şi neatinsă răsună de cântecul păsărilor. Papagali, tui, kaka, makomako şi măcăleandri zboară deasupra capului tău şi cântă de mama focului. 85% din suprafaţa insulei e arie protejată – un rai imaculat pentru pasionaţii de drumeţie şi de păsări. În larg sunt albatroşi, pinguini albaştri şi petreli. Ţărmul e punctat de nesfârşite golfuri cu nisip şi cu ape care te invită parcă să înoţi.

stewart-insula-aurora-australis

Aurora Australis deasupra insulei Stewart

Dacă vrei să cauţi kiwi, pasărea naţională a Noii Zeelande, aici e cel mai simplu. Păsările sunt mari şi le vezi adesea pe plaje, chiar şi în timpul zilei. Sunt atât de mioape şi de lente, încât pot să se lovească de cei care fac baie.

Există o singură aşezare mai importantă pe insulă, Oban. Un sat mic şi lenevos de pescari, în golful Halfmoon, cu destule magazine şi cafenele pentru a-l mulţumi pe călătorul relaxat. Deşi are o coastă de 7 000 km, insula nu are decât 20 km de drumuri.

POPULAŢIE

420 (2006).

CÂND SĂ TE DUCI

Vremea se poate schimba oricând, dar lunile decembrie şi ianuarie sunt cele mai calde, cu o medie de 16,5°C.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul din Invercargill.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  1. Traseul Rakiura, lung de 29 km (un circuit care porneşte din Oban); de-a lungul lui sunt locuri de campare şi adăposturi.
  2. Să mănânci homar proaspăt.
  3. Să înoţi în izolatul golf Mason – apa e cam rece, dar în jurul tău sunt o mulţime de kiwi.
  4. Insula Ulva – chiar în apropiere, micuţă, dar plină de animale şi o mulţime de trasee.
  5. Paterson Inlet, pentru plimbări cu barca şi plimbări.

TREBUIE SĂ ŞTII

Dacă rămâi peste noapte în Oban, ia o lanternă – străzile nu sunt luminate.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.