Este cea mai mare dintre Insulele Windward din Polinezia Franceză, cu circa 45 km lungime şi suprafaţă de 1 050 km2. Locuitorii insulei sunt cetăţeni francezi, dar se bucură de o autonomie considerabilă. Insula este compusă din două părţi ovale, una mai mare (Tahiti Nui) şi una mai mică (Tahiti Iti), conectate printr-un istm.
Capitala, Papeete, se află pe dens populata Tahiti Nui, care are o infrastructură destul de bună – cu autobuzele Le Truk te mişti perfect pe insulă, la preţ rezonabil. Tahiti Iti este mai puţin dezvoltată; partea de sud este accesibilă numai cu barca sau pe jos, încălţat cu bocanci solizi.
O mare parte din insulă este acoperită de pădure tropicală luxuriantă, iar parfumul florilor tropicale se simte peste tot. Floarea naţională este tiare, o gardenie din care se fac ghirlandele tradiţionale care se pun la gât.

Festival tahitian de dans în Papeete
Deşi mulţi vizitatori nu stau pe insulă decât până la cursa de avion care să-i ducă mai departe pe insulele mai populare Bora Bora sau Moorea, Tahiti are şi ea multe de oferit. Chiar numele ei este suficient să deştepte în mintea vizitatorului imaginea unui paradis terestru, cu un climat încântător, unde plaje străjuite de palmieri sunt răcorite de valuri acvamarin şi unde nişte insulari frumoşi te întâmpină cu cea mai mare căldură. Toate acestea sunt adevărate!
Să pornim chiar de la Papeete – o metropolă fascinantă, cu o piaţă de dimineaţă plină de culoare şi docuri animate. Dar Tahiti este, de fapt, o destinaţie de drumeţie. Îţi oferă o mare varietate de locuri unde poţi sta – hoteluri luxoase, moteluri, pensiuni pentru excursionişti cu ruscacul în spate sau campinguri.
Pentru cei care vor mai mult decât soare, mare şi nisip, Tahiti oferă posibilităţi nesfârşite – scufundări, snorkeling, windsurfing, navigaţie, pescuit, plimbări cu ambarcaţiuni cu fund de sticlă, echitaţie, drumeţii, expediţii în interior cu autovehicule 4×4… orice ţi-ai dori, în mod sigur această insulă magică nu te va dezamăgi.
POPULAŢIE
178 133 (2007)
CÂND SĂ TE DUCI
Este cald tot timpul anului, dar în perioada Noiembrie-Aprilie sunt multe furtuni şi multă umezeală. Dacă nu ţi se pare prea atrăgător, pregăteşte-te să dai mai mulţi bani în perioada Mai-Octombrie.
CUM AJUNGI ACOLO
Cu avionul până la aeroportul Faa’a, unde aterizează curse internaţionale.
PUNCTE DE ATRACŢIE
- Festivalul Helva, din Papeete, care durează două săptămâni în iulie, când se celebrează o ciudată combinaţie între cultura polineziană şi Ziua Bastiliei (rezervă-ţi din timp bilet).
- Pentru cine are timp şi bani – o croazieră către îndepărtatele insule Marchize cu fregata Aranui.
- Cele trei cascade Faarumai -una este cea mai înaltă din Polinezia Franceză.
- Cel mai lung pod din Tahiti, care traversează cel mai lung râu, în capătul celei mai largi văi, lângă unul dintre cele mai mari sate – toate se numesc Papenoo.
TREBUIE SĂ ŞTII
Pictorul francez postimpresionist Paul Gauguin s-a stabilit în Tahiti pe la 1890 şi a pictat multe tablouri cu subiecte polineziene. Pe insulă este un mic muzeu care îi este dedicat.
Booking.com