tanna-insula

Insula Tanna

În anumite părţi ale acestei insule timpul pare să se fi oprit în loc de o mie de ani – mulţi săteni mai poartă costume tradiţionale (care sunt minimaliste), păstrează obiceiurile strămoşilor şi resping orice influenţă a lumii moderne.

Tanna este o insulă micuţă, dar foarte interesantă din Vanuatu. Primul european care a descoperit-o a fost căpitanul Cook, în 1774, care a venit aici atras de strălucirea nocturnă a vulcanului.

După Cook au venit negustori şi misionari, dar aceştia din urmă nu au avut deloc succes şi nu au reuşit să îi facă pe insulari să renunţe la vechea credinţă; din păcate, prin secolul XIX unii au fost chiar canibalizaţi. Chiar şi azi, vizitatorii nu sunt primiţi în sate decât dacă sunt însoţiţi de un ghid local.

Cu toate acestea, insula Tanna încearcă să încurajeze turismul pentru a-şi suplimenta veniturile, care în mod normal vin din agricultură şi pescuit. Există un număr limitat de moteluri şi bungalouri pe coastele de est şi de vest; în partea de sud, principala activitate este drumeţia prin sălbăticie, în jurul muntelui Tukosmera şi al celui vecin, Melen.

tanna-muntele-yasur

Muntele Yasur, cel mai accesibil vulcan activ din lume

Nu sunt mai mult de două cabane în interior, în spatele muntelui Yasur, pe coasta de nord-vest – despre care se spune că e cel mai accesibil vulcan activ din lume. E în apropiere de Sulphur Bay (Golful de Sulf) şi se fac în general excursii de o zi la vulcan, dar merită să stai mai mult pe insulă.

Tanna are frumoase plaje de nisip alb şi vegetaţia tropicală care se găseşte pe multe dintre insulele Pacificului, dar păstrează o atmosferă care îl va încânta pe călătorul căruia nu-i plac urbanizările moderne. Mai există încă în lume locuri în care călătorul aventuros are senzaţia că a descoperit un colţ ascuns – şi nu sunt atât de inaccesibile. Acesta este unul dintre ele.

POPULAŢIE

20 000 (estimare 2007)

CÂND SĂ TE DUCI

Climatul este ideal în perioada Martie-Octombrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu Air Vanuatu de la Port Vila, pe insula Efate, până la aeroportul White Grass, pe coasta de vest a insulei Tanna. De acolo cu mijloacele de transport în comun (de obicei o furgonetă).

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Demodatul Port Resolution, fondat de căpitanul Cook şi botezat cu numele corăbiei lui, HMS Resolution.
  • Întâlnirile de vineri ale membrilor cultului cargo John Frums, care mai cred şi acum că zeii din Statele Unite sunt responsabili de miraculoasa apariţie a bunurilor moderne, precum aparatele de radio sau frigiderele (turiştii sunt primiţi cu sinceră căldură).

TREBUIE SĂ ŞTII

Există un cargo cult pe Tanna care îl venerează pe… prinţul Philip, soţul reginei Elisabeta a II-a.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.