Insula Tarawa

Acest atol micronezian din Pacificul Central a fost odinioară capitala insulelor britanice Gilbert şi Ellis, iar acum are acelaşi rol pentru Republica Kiribati, statul insular care se întinde pe o suprafaţă de peste 3 500 000 km2 de ape altfel pustii. Kiribati se întinde la nord şi la sud de ecuator şi la est şi vest de linia internaţională a datei.

Tarawa este un recif care are forma aproximativă a unui triunghi, înconjurând o lagună cu latura estică scufundată şi celelalte alcătuind 24 de insuliţe nu toate conectate între ele. Cea mai mare este Tarawa de Sud, care ocupă aproape toată partea sudică a lagunei.

Pe Tarawa trăiesc mult mai mulţi oameni decât ar putea suporta în mod normal Kiribati, cu toate că o parte dintre locuitori au fost relocaţi, tocmai pentru a mai scădea presiunea. Majoritatea locuiesc pe Tarawa de Sud, care are o suprafaţă de numai 16 km2. În ciuda ajutoarelor primite din afară, insula este suprapopulată şi se confruntă cu probleme de şomaj şi sănătate.

Multe dintre celelalte insuliţe sunt neaglomerate (unele sunt nelocuite) şi aceste comori tropicale pot fi explorate cu barca. Totuşi, deşi există posibilităţi de cazare (de la hoteluri de lux până la pensiuni cu dotări elementare), nu este o destinaţie turistică.

Asta nu înseamnă că Tarawa nu este interesantă, măcar şi pentru faptul că ne arată cum poate fi viaţa pentru zeci de mii de insulari din Pacific, unde bagheta magică a turismului încă nu a fluturat.

asezare-pe-una-din-insulitele-din-tarawa

Aşezare pe una dintre frumoasele insuliţe din Tarawa

Una dintre cele mai sângeroase bătălii din al Doilea Război Mondial în teatrul din Pacific a avut loc pe Tarawa în 1943, când forţele militare americane au debarcat în faţa a 4 500 de apărători japonezi care au luptat aproape până la ultimul.

POPULAŢIE

29 500 (estimare 2007)

CÂND SĂ TE DUCI

Ca să eviţi precipitaţiile mai consistente, este recomandabil să te duci în perioada Mai-Octombrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu Air Nauru din Australia până la aeroportul internaţional Bonriki, pe Tarawa de Sud.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Numeroase vestigii din al Doilea Război Mondial, din timpul ocupaţiei japoneze.
  • Plimbări cu barca prin apele lagunei din Tarawa de Sud.
  • Insula Ambo, cu plaja ei frumoasă şi cu celebrul club Ambo Lagoon.
  • Scufundări şi snorkeling în lagună şi în toate apele Insuliţelor din est.

TREBUIE SĂ ŞTII

Pentru a intra în Kiribati ai nevoie de viză.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.