insula-taveuni

Insula Taveuni

Insula Taveuni, a treia ca mărime din Fiji, are forma unui trabuc gros. Se află la est de Vanua Levu, are aproximativ 42 km lungime şi 10 km lăţime. Este vârful unui vulcan-scut, presărat cu conuri vulcanice printre care Des Voeux şi Uluigalau, al doilea ca înălţime din Fiji (1 195 m).

Insula este divizată de coloana vertebrală vulcanică, pe ai cărei versanţi sunt păduri verzi. Partea de vest, protejată de vânturi datorită munţilor, e mai uscată decât partea de est, scăldată de ploaie.

Turismul nu este încă un contributor masiv la economia locală, care se bazează pe producţia de copra şi de fructe tropicale, vanilie şi kava. Dar sunt câteva hoteluri micuţe şi pensiuni pe insulă – şi urmează să se mai construiască.

Este de aşteptat ca numărul vizitatorilor să crească dramatic, dar pentru moment Taveuni este plăcut de neaglomerată. Lucrul este destul de surprinzător, având în vedere că insula are câteva atracţii mari.

apus-taveuni

Apus de soare pe insula Taveuni

Climatul este cald şi umed, dar nu insuportabil, iar locurile păstrează mult din caracterul natural, original, pentru că aici s-au făcut mult mai puţine defrişări decât pe alte insule fijiene. Este supranumită „Insula Grădină”, după abundenţa de flori şi plante tropicale.

În jurul insulei sunt câteva dintre cele mai faimoase locuri de scufundare din ţară, printre care Rainbow Reef şi Great White Wall – un tunel luminiscent înconjurat de corali strălucitori. Tot pe insulă este şi cea mai cunoscută cascadă din Fiji, Bouma, în splendidul Parc Naţional Bouma.

Mai este şi spectaculosul lac de crater Tagimacuia, la înălţimea de 800 m, unde cresc şi florile roşii şi albe ale plantei cu acelaşi nume.

Dacă pentru tine paradisul înseamnă o insulă tropicală imaculată, atunci una mai potrivită decât asta nu ai să găseşti.

POPULAŢIE

9 500 (estimare 2007)

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând, dar ia la tine o umbrelă – este unul dintre cele mai umede locuri din Fiji, cu până la 2 600 mm de precipitaţii anual. Cele mai uscate luni sunt în perioada Aprilie-Octombrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul din Suvu sau Nadi până pe aeroportul Taveuni, în partea de nord a insulei.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Cele două sanctuare desemnate să protejeze flora şi fauna insulei – Rezervaţia Forestieră Taveuni, în centrul insulei, şi Rezervaţia Naturală Ravilevu, pe coasta de est.
  • Păsările – mangusta nu a fost introdusă pe insulă, aşa că aici sunt o mulţime de păsări endemice (de exemplu coţofana, adusă pentru stârpirea dăunătorilor de cocotieri).
  • Turul Vunivasa – o vizită la situl arheologic unde se află un sat fijian fortificat, urmat de o vizită la cascadă, care culminează cu un „zbor” într-un scaun suspendat care îţi taie respiraţia.
  • Waikiri Mission – un frumos exemplu de arhitectură colonială britanică în stil romanic, cu faţa spre mare, de unde veneau odinioară invadatorii tongani pe care războinicii din Taveuni trebuiau să-i înfrunte.

TREBUIE SĂ ŞTII

Linia internaţională a datei (meridianul 180) trece chiar prin insulă, aşa că poţi literalmente să stai cu un picior în ziua de azi şi cu unul în ziua de ieri – dar linia a fost mutată astfel încât insula să poată funcţiona după un fus orar unic.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.