tongatapu-insula

Insula Tongatapu

Căpitanul Cook a botezat Tonga „Insulele Prietenoase”, pentru că a ajuns aici în timpul unei serbări şi i s-a părut că localnicii sunt primitori. De fapt, se spune că atunci căpeteniile locale ar fi vrut să-l omoare, dar nu s-au pus de acord asupra modului de operare.

Tongatapu este cea mai mare insulă din Tonga şi locul unde s-a aflat vechea capitală a protectoratului britanic, Nuku’alofa. Al doilea oraş important, Mu’a, se află tot aici, ca şi o mare parte din activitatea comercială, plus grandioasa reşedinţă oficială a regelui.

Nuku’alofa este un oraş plin de clădiri victoriene, biserici, cimitire vechi, pieţe animate (nu rata excelentele obiecte de artă şi artizanat din piaţa Talamahu) şi o promenadă specifică Pacificului. Aici sunt şi cele mai multe hoteluri – deşi oraşul este mai degrabă muncitoresc şi nu e prea interesat să fie pe placul turiştilor, lucru care se poate spune despre toată insula.

Majoritatea vizitatorilor consideră Tongatapu doar un punct de plecare spre insulele de coral Fafa, Atata şi Pangaimotu, care oferă excelente vacanţe la plajă. Ca şi alte insule din marea lagună aflată în largul oraşului Nuku’alofa, pot fi asemănate cu mereu popularele Insule Manamuca din Fiji, dar fără aceeaşi presiune turistică.

blowholes-houma

Eventuri (“blowholes”) spectaculoase lângă satul Houma

Deşi Tongatapu nu este o insulă turistică, vizitatorul curios va fi răsplătit cu o interesantă combinaţie de istorie şi frumuseţe naturală. Deşi o bună parte din insulă, mai mult plată, e acoperită de plantaţii, capătul estic este relativ nedezvoltat, cu plaje pustii de nisip, golfuri şi peşteri.

Sunt şi o mulţime de monumente care reflectă lunga istorie a insulei şi tradiţiile culturale. Coasta de sud e sălbatică, cu un peisaj stâncos impresionant şi faleze înalte, punctate de golfuri cu nisip – merită efortul să ajungi aici cu o maşină închiriată.

POPULAŢIE

75 416 (2011)

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând – climatul tropical este cam acelaşi tot timpul anului şi mai blând decât In Fiji ori Samoa; cantităţile de precipitaţii sunt mai mici.

CUM AJUNGI ACOLO

Sunt mai multe companii internaţionale care aterizează la Fu’amotu.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Cultura tongană cu tot ce are ea mai bun (printre altele, dansuri şi mâncare!) – le găseşti pe toate la Centrul Naţional Tonga.
  • La sud de Nuku’alofa. Străvechile piramide langi (morminte regale) de lângă Mu’a, odinioară capitala insulei.
  • Rezervaţia de vulpi zburătoare din districtul vestic Kolovai, ca să vezi de aproape cei mai mari lilieci din lume (şi sunt o mulţime, deoarece numai regele are dreptul sâ-i vâneze).
  • Trilitul din secolul XIII, numit Ha’amonga ‘a Maui, în nordul insulei.
  • Eventurile spectaculoase de lângă satul Houma.

TREBUIE SĂ ŞTII

La Nuku’alofa au fost mişcări de stradă prodemocratice (încheiate cu incendieri şi morţi) – tinerii tongani au protestat împotriva monarhiei absolute de tip feudal.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.