tutuila-insula

Insula Tutuila

Samoa Americană este un teritoriu neîncorporat al Statelor Unite din Pacificul de Sud, iar Tutuila este cea mai mare insulă, cu cea mai mare populaţie. Are 30 km lungime şi 10 km lăţime maximă. Coloana vertebrală muntoasă culminează cu muntele Matafao, înalt de 653 m.

Tutuila este remarcabilă pentru marele ei port natural Pago Pago, în jurul căruia se află şi satul cu acelaşi nume – aici sunt şi fabrici de conservare a tonului, principala activitate economică a insulei.

Aeroportul internaţional Pago Pago este ceva mai departe pe coastă, între Tafuna şi Fagatogo. Muntele Alava domină partea de nord a portului, iar urcuşul în vârful lui este răsplătit un o panoramă splendidă – coaste stâncoase şi pădure virgină. Plaje sunt puţine, iar coasta de nord este inaccesibilă.

afono-biserica

Biserică din satul Afono

Fatatogo, capitala insulei şi centrul ei comercial, este tot în portul Pago Pago, ca şi Utulei, unde sunt concentrate birourile guvernamentale. Majoritatea americanilor samoani (care au naţionalitate americană, dar nu şi cetăţenie) trăiesc în sate de-a lungul coastei de sud, deservite de curse regulate de autobuz din piaţa Fatatogo.

Este o insulă tipică din Pacificul de Sud, dar influenţa americană e vizibilă. Turismul nu este o activitate majoră, deşi sunt câteva hoteluri, moteluri şi pensiuni în jurul portului şi la vest de Tafuna. Vizitatorii vin aici mai ales pentru peisajul sălbatic.

Parcul Naţional Samoa Americană se află pe Tutuila şi pe încă două insule învecinate, Ofu şi Ta’u. Aici sunt recife de corali şi una dintre cele mai frumoase păduri tropicale de coastă din Pacific; în parc poţi face snorkeling, scufundări sau drumeţii. Pe insulă sunt multe situri arheologice – şi Tutuila (ca şi vecina ei Ta u) pretinde să fie „leagănul civilizaţiei polineziene”.

POPULAŢIE

56 000 (2000).

CÂND SĂ TE DUCI

Ca să fii diferit, încearcă sezonul ploios, Noiembrie-Aprilie, să vezi pădurea tropicală din Tutuila când e cea mai frumoasă (de obicei dimineaţa e soare, dar ai grijă la ţânţari).

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Apia, pe Samoa de vest, şi de acolo cu o cursă Polynesian Airlines sau Samoa Air.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Satul Leone, din vest, unde bisericile mari demonstrează zelul misionarilor din secolul XIX.
  • O excursie pe insula Aunu’u, monument naţional, în colţul de sud-est al insulei Tutuila, pentru a vedea neobişnuitul Lac Roşu.
  • Drumul pitoresc de pe coasta de sud, de la aeroport, prin Cape Taputapu până la capătul lui, în satul Fagamalo.
  • Pitoreasca plajă Alega, cu celebrul Barefoot Bar din Tisa.

TREBUIE SĂ ŞTII

Majoritatea plajelor sunt în proprietatea sătenilor – hainele indecente şi înotul duminica sunt interzise.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.