insula-upolu

Insula Upolu

Cea mai dens populată dintre insulele statului Samoa, Upolu este un vulcan-scut masiv lung de 75 km. Samoanii cred cu tărie că insulele lor sunt leagănul civilizaţiei polineziene; Upolu este cu siguranţă locul pe care l-ar alege un regizor care ar vrea o insulă neprihănită din Pacific, în care locuitori autentici duc o viaţă autentică. Interiorul e stâncos, tropical şi luxuriant, cu râuri repezi şi cascade spectaculoase.

Plajele splendide, străjuite de palmieri, cu recife protectoare, sunt de multe ori perfect izolate şi aproape pustii. Nu sunt mari hoteluri sau staţiuni prea dezvoltate – insularii sunt preocupaţi doar de familia lor extinsă, de tradiţie şi de cultură. Este o chestiune de onoare ca fa’a samoa (stilul samoan) să se păstreze. Ca urmare, atmosfera este perfect relaxată.

Aici se află capitala ţării, Apia – un oraş cu clădiri vechi, coloniale, cu un port tipic pentru companiile Mărilor Sudului, uriaşi arbori pulu şi un farmec desuet. Este singurul loc din Upolu unde vei găsi magazine, pieţe, hoteluri, restaurante, bănci şi comunicaţii internaţionale.

Maketi Fou este piaţa cea mai mare, sufletul viu al oraşului, unde ţi se oferă o uimitoare diversitate de produse proaspete, şi care pare să fie deschisă 24 de ore şase zile (samoanii sunt foarte religioşi şi duminica totul e închis). Există şi o piaţă de vechituri în hala de pe Beach Road, unde se vând haine, alimente şi produse de artizanat.

matareva-point

Matareva Point pe insula Upolu

După ce ies din Apia, vizitatorii ar trebui să caut e tradiţionalele colibe acoperite cu stuf, numite aici fales, care sunt risipite pe toate coastele – de obicei acestea sunt deţinute şi administrate de localnici, pentru a aduna ceva bani pentru comunitate. Este o modalitate ieftină de a vedea insula – de fapt, Samoa este una dintre cele mai ieftine destinaţii din tot Pacificul.

POPULAŢIE

143 418 (2011)

CÂND SĂ TE DUCI

Samoa este caldă şi umedă tot timpul, deşi din Mai până în Octombrie apar vânturi răcoroase.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la aeroportul internaţional Faleolo, în capătul vestic al insulei.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Vailma, Muzeul Robert Louis Stevenson – fosta reşedinţă a autorului romanului Comoara din insulă, care a murit aici în 1894 şi este îngropat alâturi de soţia lui pe vârful muntelui Vaea, aproape de Apia.
  • Sărbătorirea independenţei. În prima săptămână a lunii iunie – care culminează cu o întrecere cu fautasi, nişte bărci lungi, cu zeci de concurenţi care se luptă pentru supremaţie.
  • Rezervaţia de Conservare Uafato, pădure tropicală cu o mulţime de păsări.
  • Cascada Togitogiga.

TREBUIE SĂ ŞTII

Tot pământul din Samoa se află în posesia familiilor, aşa că nu te supăra dacă, atunci când vei descoperi o plajă izolată, va veni imediat la tine un localnic să-ţi ceară o mică sumă de bani.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.