insula-vanua-levu

Insula Vanua Levu

Numită anterior Insulă a Santalului, Vanua Levu este a doua ca mărime din Fiji, o fâşie lungă de 180 km şi lată de 50 km. Cape Udu, din colţul ei de nord-est, este cel mai nordic punct din Fiji.

Din partea de sud-est iese în afară o peninsulă lungă, iar insula este împărţită pe orizontală de un lanţ muntos arid, încununat de două vârfuri gemene, Nasorolevu şi Dikeva. Sudul este jumătatea mai umedă a insulei, iar în nordul mai uscat sunt plantaţii de trestie de zahăr.

În nord, trei râuri formează delta în care este situat cel mai mare oraş de pe insulă, Labasa. Este centrul muncitoresc al industriei zahărului. În sud, principala aşezare este Savusavu, îndrăgită de un număr relativ mic de turişti, care vin aici pentru scufundări, plimbări cu barca şi pentru golful superb în care s-a instalat o activă comunitate de pasionaţi ai iahturilor. Infrastructura rutieră este prost întreţinută şi elementară, cu doar câteva străzi asfaltate.

Deşi Savusavu este locul către care se îndreaptă majoritatea vizitatorilor, aici o să vezi o mulţime de magazinaşe rustice şi clădiri dărăpănate. Se fac eforturi să se modernizeze oraşul, să se încurajeze turismul şi să fie atraşi aici oameni bogaţi, care să cumpere loturi de teren pe malul oceanului, cu bani buni. Tot în vederea dezvoltării viitoare s-a construit un port turistic, iar procesul de constituire a „burgheziei turistice” va continua rapid, fără îndoială.

savusavu-sat

Satul Savusavu

Dar deocamdată Vanua Levu mai păstrează personalitatea originală şi îţi oferă oportunitatea ideală de a studia cultura şi tradiţiile locale, înainte ca acestea să fie sufocate de turism.

Să mai spunem că există o mulţime de hoteluri elegante, aşezate într-un cadru superb, pentru cei care preferă să obţină bronzul perfect (deşi, din păcate, plaje sunt destul de puţine).

POPULAŢIE

136 000 (estimare 2007).

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând, deşi unii preferă să evite miezul verii (Ianuarie şi Februarie), care par mai calde din cauza umidităţii mai mari, cu toate că temperaturile nu sunt decât cu câteva grade peste medie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu un elicopter sau un avion uşor de pe Viti Levu, până la Labasa sau Savusavu; cu feribotul local de la Viti Levu.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Răsfaţă-te cu o specialitate locală – o perlă neagră culeasă din apele insulei sau o bijuterie din aceste frumuseţi negre.
  • Sâmbăta seara la un local clasic din Mările Sudului – Planters Club din Savusanu, unde găseşti cea mai bună viaţă de noapte de pe vanua Levu. Oaspeţii sunt bine-veniţi.
  • Rezervaţia Forestieră Waisali, în care e şi o cascadă răcoroasă.
  • Windsurfing spectaculos în decorul minunat al golfului Savusavu.

TREBUIE SĂ ŞTII

În 1789, celebrul căpitan William Bligh a poposit aici în drum spre Timor, după ce a fost alungat de pe corabie de echipajul răzvrătit.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.