insulele-australe

Insulele Australe

În extremitatea sudică a colectivităţii insulare care este Polinezia Franceză, împrăştiate pe circa 1 280 km de ocean şi traversând Tropicul Capricornului, se află Insulele Australe (îles Australes), două arhipelaguri vulcanice distincte. Insulele Tubuai sunt alcătuite din insulele Maria, Rimatara, Rurutu, Tubuai şi Raivavae. Din Insulele Bass fac parte Rapa şi Marotiri, plus alte insuliţe nelocuite. Suprafaţa lor totală este de aproape 300 km2.

Izolatele Australe au economie de subzistenţă – în mod clar nu sunt o destinaţie preferată de iubitorii de confort. Nu există hoteluri şi doar patru dintre ele (Rurutu, Tubuai, Raivavae şi Rapa) oferă locuri de cazare în mici pensiuni sau în camere închiriate de localnici.

Aceste insule înalte, vulcanice, destul de golaşe, nici măcar nu se numără printre cele mai frumoase din Pacificul de Sud, deşi unele (mai ales Tubuai şi Raivavae) au recife şi lagune care pot concura cu oricare altele din Polinezia. Dar cei care caută o staţiune clasică de vacanţă trebuie să meargă în altă parte, pentru că Australele oferă cu totul altceva.

insula-tubuai

Insula Tubuai

E aproape ca şi cum ai fi urcat într-o maşină a timpului, călătorind în trecut, spre acea Polinezie descoperită de europeni cu secole în urmă. Locuitorii duc o viaţă simplă în satele lor, unde casele şi bisericile sunt de multe ori construite din calcar de coral. Prind peşte, cultivă cafea, maranta, tutun şi cocos, fără să fie apăsaţi de grijile lumii moderne.

Foarte religioşi, ei şi-au păstrat vechile ritualuri, sărbătorile, dansurile şi cântecele polifonice care conferă insulelor o autenticitate ce îl va impresiona fără doar şi poate pe călătorul aventuros, care va fi invitat cu căldură să ia parte la aceste tradiţii (şi să le respecte). Acesta este motivul pentru care vii aici.

POPULAŢIE

6 700 (2002)

CÂND SĂ TE DUCI

Insulele se bucură de un climat mai răcoros decât în Tahiti; cel mai cald sezon (Noiembrie-Februarie) este şi cel mai umed.

CUM AJUNGI ACOLO

Sunt trei curse de avion pe săptămână din Tahiti până la Rurutu, Tubuai şi Raivivavae; cu vaporul de aprovizionare Tuhaa Pae II (două zile pe ocean), care ajunge de trei ori pe lună din Tahiti (la îndepărtata Rapa, o dată la şase săptămâni).

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Ceremonia aamoraa ofai, pe Rurutu, în Ianuarie şi în Iulie, când tineri din diverse sate îşi demonstrează forţa ridicând pietre grele, după care urmează dansuri şi ospeţe exuberante, vechea fortăreaţă (pas) din vârf de deal şi locurile de întâlniri religioase (marae) de pe insula Rapa.
  • Observarea de aproape a balenelor de pe falezele insulei Rurutu, în perioada Iulie-Noiembrie.
  • Pălăriile, saltelele sau genţile sofisticate împletite de insulari din frunze de pandanus şi cocotier.
  • Sculpturile tradiţionale în lemn şi piatră.

TREBUIE SĂ ŞTII

Pirogile din insulele Australe sunt singurele bărci polineziene care au flotor lateral pe dreapta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.