insula-chatham

Insulele Chatham

Du-te la sud de Christchurch, departe în Pacificul de Sud, şi o să dai peste cele zece Insule Chatham. Cum era de aşteptat, în această locaţie îndepărtată şi aspră vei vedea ţărmuri stâncoase, faleze impunătoare şi plaje pustii, nesfârşite.

Numele ei maori, Rekohu (Soare în Ceaţă), reflectă trecutul liniştit al oamenilor de sorginte polineziană. Din păcate, ultimul maori pur-sânge, Tommy Solomon, a murit cu 70 de ani în urmă. Totuşi, încetul cu încetul, descendenţilor acestei populaţii încep să li se recunoască drepturile şi valorile.

Insulele Chatham sunt primul loc din lume unde răsare soarele – pe 1 ianuarie 2000, zorii au fost întâmpinaţi aici la ora 4.00 a.m. (NZST) cu o serbare internaţională a tuturor naţiunilor.

Numai insulele Chatham şi Pitt sunt locuite; când vrei să vizitezi arhipelagul, cel mai bine ar fi să îi întrebi pe oamenii de aici.

Pe ţărmuri trăiesc multe păsări rare – de la măcăleandri negri şi petreli violet, la pescăruşi cu spate negru; în interior se pătrează şi acum străvechi copaci sacri ai vechilor moriori şi sculpturi în piatră. La Blind Man’s Creek poţi vedea colţii unui rechin de acum 40 de milioane de ani – dar vizitatorilor li se cere să-i lase acolo, din motive evidente!

chatam-foci

Pe Insulele Chatham poti vedea mai colonii de foci cu blană

Este o altă lume, liniştea şi pacea de aici sunt inegalabile.

Nu sunt drumuri publice, nu sunt hoteluri elegante, numai câteva locuri de cazare; localnicii, care îşi apără cu tărie independenţa, dar sunt foarte primitori, au mare grijă de oaspeţi. Din clipa în care ai pus piciorul pe insulă, vei fi plasat sub aripa unei familii indigene.

POPULAŢIE

770 (2006).

CÂND SĂ TE DUCI

Ideal ar fi în Septembrie-Martie, când temperaturile variază între 15-24°C, dar aceasta e şi perioada cea mai aglomerată. Vizitatorii trebuie să-şi confirme rezervarea înainte de a veni. Vara, hotelurile şi pensiunile sunt pline, aşa că rezervă-ţi loc cu mult timp înainte.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu un zbor direct din Wellington, Christchurch sau Auckland.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Aşezările şi tumulii vechilor maori.
  • Monumentul dedicat lui Tommy Solomon, ultimul maori pur-sânge.
  • Pescuit de homari şi fructe de mare delicioase.
  • Excursii de pescuit şi scufundări.
  • Colonia de foci cu blană de lângă Kaingaroa, pe insula Chatham.

TREBUIE SĂ ŞTII

Linia internaţională a datei e la est de arhipelag, dar se află în estul longitudinii de 180°. Drept urmare, insulele au propriul fus orar, cu 45 de minute înainte de Noua Zeelandă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.