insula-chuuk

Insulele Chuuk

Acest grup de insule reprezintă un sfert din Statele Federate ale Microneziei şi cel mai populat stat. Este alcătuit din peste 40 de insule – 15 dintre ele se află în interiorul lagunei principale. Sunt cinci grupuri de insule în exteriorul lagunei – Upper Mortlock şi Lower Mortlock, în sud, Insulele Western, Insulele Hali şi atolul Nomwin în nord. Insulele exterioare nu e cazul să intre în atenţia vizitatorului, deoarece nu se poate ajunge aici decât cu mare dificultate şi nu au posibilităţi de cazare.

Cu insulele din lagună e altceva. Laguna Chuuk (numită uneori Truck) are un diametru de 80 km şi o adâncime maximă de 90 m.

O scufundare în reciful de aici îţi oferă mari satisfacţii, dar adevărata surpriză a lagunei este „Cimitirul Pacificului” – sute de epave, printre care submarine, nave de război, fregate şi avioane, zac netulburate pe fundul apei după crâncena bătălie care s-a dat între flota imperială japoneză şi portavioanele americane în 1944.

În timp, acestea au devenit un uimitor muzeu subacvatic, în care epavele s-au transformat în splendide grădini de coral care asigură un fericit teren de vânătoare sutelor de peşti exotici şi de animale marine. Sintagma „paradis al scufundătorilor” se foloseşte frecvent şi este perfect justificată.

scufundari-chuuk

Apele din jurul insulelor sunt adesea descrise ca paradis al scufundărilor

Viaţa pe insulele lagunei nu s-a schimbat prea mult de-a lungul secolelor. Principala insulă este Weno (aici este şi aeroportul), iar celelalte insule mai importante sunt Tonoas, Fefen, Uman şi Udot.

Datorită unui joc al circumstanţelor – izolarea extremă şi turismul axat pe scufundări (pasionaţii acestui sport fiind interesaţi mai mult de acţiune decât de luxul facilităţilor) — insulele au rămas remarcabil de neatinse, iar insularii trăiesc liniştit din fructele naturii şi din creşterea animalelor. Rezultatul este o încântare pentru cel care e dispus să facă efortul de a ajunge aici.

POPULAŢIE

53 000 (2004)

CÂND SĂ TE DUCI

Ideal ar fi în Ianuarie-Martie, când de obicei cad mai puţine ploi.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul din Hawaii până la vreo insulă de unde poţi lua altceva, sau prin Guam.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Măştile şi busturile de războinici sculptate de insulari şi bogata selecţie de ţesături tradiţionale.
  • Farul Sapuk, construit de japonezi în anii 1930, de unde ai o vedere superbă a pasajului strategic prin recif, din nord-est, şi uriaşele tunuri din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, aflate lângă el.
  • Panorama incomparabilă a Insulelor Chuuk de pe muntele Tonachau, pe Weno, locuinţa mitologică a zeului Souwoniras şi a fiului său divin.
  • Tunurile şi peşterile de la Tonata, ca exemplu pentru numeroasele fortificaţii din al Doilea Război Mondial, când Chuuk a fost o bază militară japoneză importantă.
  • Stâncile Nemwes şi Fouman, pe insula Udot, situri simbolice care amintesc de rivalitatea dintre insulele Chuuk şi Yap.

TREBUIE SĂ ŞTII

Ritualul local de curtare se face printr-un dar neobişnuit, cunoscut drept „băţul iubirii din Chuuk” (nu întreba).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.