insula-houtman-abrolhos

Insulele Houtman Abrolhos

Pare impardonabil să uiţi de un lanţ de 122 de insule de coral aflat la circa 60 km de Geraldton, în vestul Australiei – şi totuşi e uitat. Este cea mai sudică formaţiune de insule coraliere din lume, care se întinde pe aproape 100 km de ocean şi este scăldată de apele curentului cald Leeuwin, unde se întâlnesc apele tropicale cu cele temperate. Nu poţi rămâne pe arhipelag, dar poţi să-l admiri din aer, iar pescuitul şi scufundările printre corali sunt o experienţă magică.

Adevărata frumuseţe a acestor insule sălbatice se află sub apă, acolo unde abundă corali unici şi peşti multicolori ţâşnesc pe neaşteptate din ascunzişuri. Pe insule sunt şi colonii de lei de mare şi peste 90 de specii de păsări – ca să nu meii vorbim de păianjeni, pitoni-covor, mici wallaby Tammar şi ţestoase marine verzi.

Frumuseţea izbitoare a insulelor maschează o caracteristică mai întunecată a naturii lor: de-a lungul timpului, au făcut să naufragieze o mulţime de vase. Navele Companiei Indiilor de Est olandeze, Batavia şi Zeewijk, sunt, poate, cele mai cunoscute epave.

insula-pelsaert-arhipelagul-houtman-abrolhos

Insula Pelsaert în arhipelagul Houtman Abrolhos

Abrolhos, cum li se spune în zonă, îşi păzesc comorile cu gelozie – insulele sunt ultraprotejate şi orice activitate industrială este atent monitorizată. În trecut, excrementele abundente de păsări (guano) alimentau industria fertilizatorilor; acum, apele din jurul arhipelagului sunt un important loc de reproducere a homarilor.

În timpul sezonului de pescuit la homar, din martie în iunie, pescari autorizaţi, împreună cu familiile lor, îşi instalează tabăra pe cele 22 de insule desemnate. Poate că nu vei izbuti să rămâi aici peste noapte, dar simplul fapt că poţi pune piciorul pe aceste insule imaculate este ceva deosebit.

POPULAŢIE

Nu sunt locuite decât temporar de pescari comerciali.

CÂND SĂ TE DUCI

Vremea este extrem de capricioasă şi adesea vântoasă.

Lunile ideale pentru mers cu barca sunt februarie-iunie, septembrie şi octombrie. Evită sezonul ciclonic (noiembrie-aprilie), când cad şi cele mai mari cantităţi de precipitaţii.

CUM AJUNGI ACOLO

Se fac zilnic excursii cu barca (pentru pescuit şi snorkeling) sau zboruri frumoase care pornesc de la Geraldton, pe continent.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Traseul de scufundare Long island – în grupul insulelor Wallaby, unde poţi face singur un tur al acestei zone subacvatice de o frumuseţe deosebită.
  • Scufundări printre epave (de exemplu, Batavia, 1629), în Wallaby.
  • Insulele Wooded, Morley şi Leo – lagune albastre şi plaje cu nisip.

TREBUIE SĂ ŞTII

Insulele au fost botezate cu numele comandantului olandez Frederick de Houtman, care le-a descoperit în 1619, Abrolhos ar veni din expresia portugheză abre os olhos (deschide ochii) – un sfat bun în aceste recife.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.