Te gândeşti să faci o excursie la Londra sau la Paris? O să le găseşti pe amândouă în mijlocul Pacificului, pe Kiritimati, numită şi Insula Crăciunului (căpitanul Cook a ajuns aici pe 24 decembrie 1777). Cel mai mare atol de coral din lume se întinde pe substanţiala suprafaţă de 640 km2 şi alcătuieşte 70% din suprafaţa de uscat a împrăştiatei republici insulare Kiribati.
Satele cele mai importante sunt Londra, Tabwakea, Banana, Polonia şi Paris (din păcate, acum în ruine). Şi nu, nu trebuie să iei la tine contorul Geiger – radiaţiile de la bombele cu hidrogen testate în anii 1950 de britanici pe insula Maiden, la 320 km sud de Kiritimati, s-au disipat în cele patru vânturi.
Multe dintre denumirile de pe insulă datează din perioada în care aceasta s-a aflat în posesia lui Emmanuel Rougier, un preot francez care a concesionat insula în perioada interbelică şi a plantat aproape un milion de cocotieri – contribuţia lui la viitorul insulei. Londra este aşezarea cea mai importantă, are un port modern, cu facilităţi pentru exportul de nuci de cocos, copra, alge sau peşti de acvariu de apă sărată.

Captură splendidă pe insula Kiritimati
Turismul nu e prea dezvoltat, pentru că insula e departe de toate şi, cu toate că are câteva plaje bune şi o lagună splendidă, nu are de oferit ceva care să merite atâta drum, poate doar pescuit sportiv şi oportunitatea de a observa milioane de păsări care cuibăresc aici.
Există şi un hotel, dar majoritatea locuitorilor micronezieni trăiesc fără curent electric, canalizare sau instalaţii sanitare. Este unul dintre cele mai primitive locuri de pe Pământ, dar oamenii sunt foarte prietenoşi; ei duc o viaţă tradiţională, adăpostiţi în case acoperite cu stuf, meşteşugit construite din lemn de palmier sau pandanus, trăind din producţia de cocos şi din fructe de mare.
POPULAŢIE
5 115 (2005).
CÂND SĂ TE DUCI
Oricând – nu există un sezon ploios (de fapt, plouă foarte puţin).
Evită perioadele cu El Nino, dacă eşti un pasionat de păsări.
CUM AJUNGI ACOLO
Există un zbor săptămânal Aloha Airline de la Honolulu până la aeroportul internaţional Cassidy (trei ore şi jumătate); vapoarele de croazieră ajung frecvent aici.
PUNCTE DE ATRACŢIE
- Un urcuş abrupt, pentru o vedere panoramică din cel mai înalt punct al insulei, La colline de Joe, la ameţitoarea înălţime de 12 m deasupra nivelului mării.
- Pescuit în lagună – cea mal preţuită pradă este peştele cu solzi de argint.
- Spectacolele culturale pline de culoare oferite pasagerilor de pe navele de croazieră sau cântecele şi dansurile lipsite de inhibiţii care au loc cu această ocazie.
- Renumitul sanctuar ornitologic Cook Islet, la intrarea în laguna închisă.
TREBUIE SĂ ŞTII
Este prima suprafaţă locuită care vede Anul Nou.