lau-insulele

Insulele Lau

Relativ accesibilele Insula Yasawa îţi pot părea locul ideal, dar dacă vrei să descoperi adevăratul Pacific de Sud, cel de altădată, va trebui să organizezi o expediţie până la Insulele Lau. Acest grup de peste o sută de insule şi insuliţe reprezintă cel mai îndepărtat arhipelag, aflat în estul Republicii Fiji. Circa 30 de insule sunt locuite de săteni care au păstrat cu sfinţenie tradiţiile.

La sud sunt insuliţe joase de coral, iar la nord sunt insule vulcanice înalte, cu o diversitate minunată de peisaje. Sunt remarcabile pentru că aici s-au născut o mulţime de figuri proeminente în viaţa politică şi economică a ţării, inclusiv câţiva prim-miniştri şi un preşedinte.

Este locul unde melaneziana Fiji se apropie cel mai mult de polineziana Tonga, punctul în care cele două culturi se amestecă. Influenţa tongană e vizibilă în nume, limbă, mâncăruri şi clădiri – casele au tendinţa să fie rotunjite în stil tongan, nu pătrate ca în Fiji. Insula Lakeba, din sud, este un loc tradiţional de întâlnire şi una dintre puţinele insule unde vei găsi un loc de cazare.

Alta e Kimbu, o insulă-staţiune particulară. Se găsesc locuri de cazare şi pe Vanua Balavu, a două insulă ca mărime din arhipelag şi cea mai mare din grupul nordic. Aici găseşti un sistem de recife foarte extins, faleze abrupte, izvoare termale şi Yanuyanu lsland Resort, construit pentru promovarea turismului modern în acest arhipelag încă „nedescoperit“ (dar ai nevoie de permis eliberat de Ministerul de Externe din Suvu!). Mai există aici un aerodrom şi un inie port pentru copra.

plaja-apartinand-insulelor-lau

Plajă aparţinând insulelor Lau

Pentru cei aventuroşi, care nu se bazează pe rezervări, Insulele Lau pot însemna excursia supremă. Prinde şansa asta – e numai o chestiune de timp să ajungă şi aici lumea modernă.

POPULAŢIE

15 000 (estimare 2007)

CÂND SĂ TE DUCI

Dacă nu-ti place să cânţi în ploaie, încearcă să ajungi în perioada Aprilie-Octombrie, când e ceva mai rece şi mai uscat.

CUM AJUNGI ACOLO

Fii pregătit să apelezi la o modalitate mai demodată – nu ai decât şansa să prinzi un loc pe un vas de transport mărfuri care deserveşte sporadic insulele, din portul Suva, apoi cu vreo barcă de pescari de la o insulă la alta.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Minunate sculpturi în lemn şi uluitoare desene masi (pe un fel de hârtie făcută din scoarţă de dud).
  • Câteva dintre cele mai pure locuri de scufundare din Fiji – ideal e să ai propria barcă (şi să locuieşti pe ea).
  • Peşterile – Qara Bulu, pe Lakeba (odinioară închisoare) şi marea peşteră acvatică de pe Vanau Balavu (folosită de oameni cu peste o mie de ani în urmă).

TREBUIE SĂ ŞTII

Spre deosebire de restul Insulelor din Fiji (înnebunite după rugby, pasionate de fotbal), insularii Lau preferă cricketul – de aici vin aproape toţi jucătorii lotului naţional.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.