manu'a-insula

Insulele Manu’a

În afară de partea „continentală”, reprezentată de Tutuila, Samoa Americană mai are în alcătuire atolul Rose, insula Swains şi Insulele Manu’a – un arhipelag de insule vulcanice înalte – Ta’u, Ofu şi Olosega – aflate la 110 km est de Tutuila.

Ta’u este cea mai mare dintre ele şi cea mai estică insulă vulcanică din Samoa. Aici se găsesc cel mai înalt punct din Samoa Americană (muntele Lata, 966 m), principalul aeroport al arhipelagului (la Fiti’uta) şi un port pentru bărci la Faleasao. Pe ţărmul de nord există un drum care face legătura între toate satele.

Sudul insulei, cu recife, face parte din Parcul Naţional Samoa Americană, în care este inclus şi situl sacru Şaua – alt candidat la titlul de „leagăn al civilizaţiei polineziene”. Destul de ciudat, parcul nu se află în proprietatea guvernului american, ci este concesionat de insulari. Nu există infrastructură turistică, dar în satele adormite poţi găsi un loc de cazare.

south-ofu

Frumoasa privelişte a plajei South Ofu

Vecinele Ofu şi Olosega sunt surori siameze tropicale. Sunt rămăşiţele zimţate ale unui vulcan, separate doar de îngusta strâmtoare Asaga şi unite, practic, printr-un recif de corali. Până nu de mult, puteau să ajungi pe jos de la una la alta la reflux, dar acum între ele e un pod.

Insula Ofu are un mic aeroport şi un port de vase mici, un sat care poartă acelaşi nume şi o cabană. Parcul naţional protejează această insulă splendidă, cu o coastă sudică imaculată şi cu pădure tropicală. Şi Olosega face parte din parc; populaţia insulei trăieşte în satul cu acelaşi nume, după ce un alt sat (Sili) a fost distrus de un uragan.

POPULAŢIE

1 400 (2000).

CÂND SĂ TE DUCI

Noiembrie-Aprilie este cald şi umed, Mai-Octombrie este cald şi uscat.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu un zbor intern din Pago Pago.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Plaja South Ofu, pentru una dintre cele mai superbe privelişti din Pacificul de Sud, cu plajă, apă şi munţi.
  • Un urcuş aventuros până la uriaşul crater Judds – şase ore, pornind din satul Ta’u.
  • Câteva dintre cele mai înalte faleze din mijlocul apelor, pe coasta de sud a insulei Ta’u.

TREBUIE SĂ ŞTII

Vizitatorii sunt sfătuiţi să-şi aducă tot ce le trebuie (inclusiv mâncare), pentru că pe aceste insule nu se găsesc de obicei provizii de vânzare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.