marchize-insule

Insulele Marchize

Mai departe de orice masă continentală decât oricare insulă de pe Pământ, arhipelagul Marchize se află în Oceanul Pacific la circa 1 400 km de Tahiti.

Datorită izolării lor, aceste insule pietroase şi luxuriante sunt aproape neatinse. Faleze stâncoase şi văi abrupte duc spre înălţimi centrale, unde vârfuri ascuţite de conuri vulcanice sfâşie cerul. Este un peisaj aspru, îndulcit însă de vegetaţia bogată – bougainvillea multicolore, orhidee, crini, ghimbir şi iasomie. Viaţa sălbatică este abundentă şi variată, cu 80% din păsări, jumătate din plante şi insecte şi multe specii marine endemice.

hiva-hoa-insula

Insula Hiva Hoa

Capitala administrativă a grupului de sud, Hiva Oa, este poate cea mai cunoscută din Marchize. Paul Gauguin şi-a petrecut aici ultimii ani din viaţă – câteva dintre tablourile lui sunt expuse la muzeul local.

Există multe situri arheologice pe Hiva Oa, precum sculpturi în piatră sau morminte fascinante şi pline de originalitate. Separată de Hiva Oa printr-un canal îngust de numai câţiva kilometri, Tahuata este cea mai mică insulă locuită din arhipelag. Primii europeni au debarcat pe nisipul ei alb în 1595, dar nici azi nu vin prea mulţi vizitatori în acest paradis.

Cea mai populată insulă din arhipelag, Ua Pou, este considerată cea mai tânără şi cea mai bătrână în acelaşi timp, deoarece relieful ei s-a format în două perioade vulcanice diferite. Cea mai mare aşezare este Hakahau, în centrul căreia se află o biserică catolică din lemn şi piatră.

În capătul sudic al grupului de insule, Fatu Iva este cea mai îndepărtată şi poate şi cea mai frumoasă. Pe văile insulei trăiesc cam 500 de oameni care se folosesc de mici ambarcaţiuni de transport pentru aprovizionare. Este un loc relaxant pe care poţi să-l explorezi, la mii de kilometri de lumea modernă. Locuitorii sunt specialişti în tapa, un fel de hârtie care se face din scoarţă de copac, folosită pentru desenat.

Ua Huka, în nordul arhipelagului, este mai puţin fertilă decât insulele vecine, iar întinderile vaste de teren, cu vegetaţie aspră, sunt pline de capre şi cai sălbatici. Populaţia este stabilită mai ales pe coasta de sud, în satele Vaipaee, Hane şi Hokatu, şi fiecare dintre ele se mândreşte cu câte un centru artizanal. Merită să vizitezi parcul dendrologic şi cele două muzee interesante de pe insulă.

Orice insulă din arhipelagul Marchize vei dori să vizitezi, vei descoperi un paradis bogat în floră, faună şi cultură.

POPULAŢIE

8 632 (2007)

CÂND SĂ TE DUCI

Aprilie, Mai, Septembrie sau Octombrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul de la Papeete sau Rangiroa până la Nuku Hiva; cu un vas de croazieră sau o fregată de la Papeete, care ajung la toate cele şase insule locuite din Marchize.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Surfing – dimensiunea şi calitatea valurilor oceanului fac din aceste insule un punct de atracţie pentru surferi.
  • Relaxează-te pe splendidele plaje pustii, ca să-ţi recapeţi răsuflarea.
  • Vestigii arheologice – Oipona, pe insula Hiva Oa, este unul dintre cele mai impresionante situri, unde vel vedea o statuie de piatră (tiki), numită Takaii, înaltă de peste 2 m, două platforme mari de piatră (paepae), optsprezece sculpturi în piatră şi două stânci cu inscripţii. Un alt sit important este în valea Taaoa.

TREBUIE SĂ ŞTII

Aglomeraţia cea mai mare este în lunile Iulie şi August, aşa că, dacă vrei să vii în această perioadă, rezervă-ţi bilet din timp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.