melville-bathurst

Insulele Melville si Bathurst

La numai 80 km nord de Darwin, Melville şi micuţa ei vecină, Bathurst, alcătuiesc un grup numit Insulele Tiwi, unde trăiesc aborigenii tiwi. Majoritatea locuiesc pe insula Bathurst şi şi-au abandonat stilul de viaţă de vânători/culegători, dar unii se mai întorc pe vechile teritorii din Melville câteva săptămâni pe an.

Mii de ani, aceşti oameni aproape n-au avut contact cu vecinii de pe continent şi sunt mândri pe bună dreptate de pământul şi de cultura lor deosebite. Azi, aceşti oameni hotărâţi şi-au creat propria poveste de succes – organizează turul insulelor şi, punându-şi talentul în slujba artelor preţuite, sculptează şi pictează pe scoarţă de copac, fac ţesături şi obiecte de ceramică pe care le vând.

Prezenţa populaţiei tiwi pe insulă este vizibilă în special datorită stâlpilor de lemn Pukumani, care se ridică lângă morminte şi sunt sculptaţi şi pictaţi cu diverse simboluri. Motivele de pe stâlpi se regăsesc şi în picturile pe care şi le fac pe trup pentru ceremonii; această artă e veche de mii de ani şi derivă din crearea de poveşti -felul în care insularii folosesc linia şi punctul este original.

plaja-pe-insula-bathurst

Plajă pe micuţa insulă Bathurst

Ape limpezi, plaje pustii şi păduri dese sunt peste tot pe această insulă mare şi plată. Pădurile de eucalipt lasă loc zonelor de tufăriş, iar apele din jurul insulei sunt preferatele rechinilor şi crocodililor care vin în vizită de pe continent.

Ai nevoie de autorizaţie să vizitezi insulele şi e absolut necesar să te înscrii într-un circuit făcut de insulari, care te vor duce să vizitezi şi atelierele locale de artizanat. Dacă o să participi alături de ei la adunarea de fructe din tufişuri sau din apă, dacă vei sta o noapte cu ei în natură, vei pătrunde mai adânc în cultura lor străveche, acum uitată.

POPULAŢIE

2 500 (2007).

CÂND SĂ TE DUCI

Circuitele se organizează în perioada Mai-Octombrie (sezonul ploios ţine din Octombrie până în Martie).

CUM AJUNGI ACOLO

Cu un avion particular, tur organizat din Darwin.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Clădirile misiunii catolice.
  • Un ceai de dimineaţă cu femeile tiwi.
  • Siturile funerare Pukamani.

TREBUIE SĂ ŞTII

Fotbalul este pasiunea insularilor. A fost introdus în 1941 de misionarul John Pye. Marea finală tiwi (care se joacă desculţ) este un eveniment important, iar sportul acesta are cea mai mare rată de participare din toată Australia (35%).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.