insulele-pitcairn

Insulele Pitcairn

Nu e de mirare că HMS Pandora, comandată de căpitanul Edward Edwards, nu i-a găsit pe toţi răzvrătiţii de pe Bounty – cu toate că i-a prins pe mulţi în Tahiti. În 1789, ceilalţi, în frunte cu Fletcher Christian, se ascunseseră pe una dintre insulele izolate din Pacific, Pitcairn, şi îşi incendiaseră, efectiv, corabia (resturile acesteia se mai pot vedea în golful Bounty).

Povestea s-a sfârşit prost – răzvrătiţii şi cei şase tahitieni pe care îi luaseră cu ei s-au omorât unul pe altul, în 1808, când corabia americană Topaz a ajuns aici, numai unul dintre răzvrătiţi mai era în viaţă (Alexander Smith, alias John Adams).

Acest teritoriu britanic de peste mări este compus oficial din insulele Pitcairn, Henderson, Ducie şi Oeno. Ultimele trei nu sunt locuite, sunt doar atoli de coral împrăştiaţi în Pacificul de Sud, la destulă distanţă de Pitcairn; Henderson este deosebită prin faptul că UNESCO a inclus-o în Patrimoniul Mondial pentru păsările de aici, între care sunt şi patru specii endemice.

Pitcairn este vârful unui vulcan care se ridică din ocean până la 337 m; este micuţă, nu are decât 5 km2, dar este verde, cu coaste abrupte şi faleze care coboară direct în apă. Golful Bounty, care în realitate e un golfuleţ, este unicul loc în care se poate debarca, adică locul unde ajung bărcile lungi care îi preiau pe vizitatori de la vasele ancorate în larg.

Locul de debarcare este legat de Adamstown – aşezarea de pe insulă unde puţinii localnici trăiesc o viaţă austeră – printr-un drum recent pavat, Hill of Difficulty (Dealul Greutăţii).

hill-of-difficulty

Hill of Difficulty (Dealul Greutăţii)

În fiecare an se sărbătoreşte Ziua Bounty (23 ianuarie) printr-un ospăţ general şi o incendiere ceremonială a unei machete după Bounty. Nu ai cum să scapi de asta – Pitcairn şi amintirea celebrei revolte vor rămâne indisolubil legate pentru totdeauna. Dacă vei reuşi să vizitezi această insulă extraordinară, vei putea spune că ai făcut o călătorie unică.

POPULAŢIE

57 (2014)

CÂND SĂ TE DUCI

Când poţi tu să ajungi acolo – climatul este mereu cald şi umed, cu taifunuri sporadice vara (Noiembrie-Martie).

CUM AJUNGI ACOLO

Cu o navă de croazieră (sunt nave care au ca destinaţie finală Pitcairn), cu un iaht particular sau nave ocazionale de transport marfă. Dacă vrei să rămâi mai mult, îţi trebuie autorizaţie.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Ancora HMS Bounty, expusă în piaţa oraşului.
  • Down Rope, o stâncă străveche, cu petroglife polineziene, care demonstrează că răzvrătiţii nu au fost cei dintâi locuitori ai acestei insule izolate.
  • Mormântul lui John Adams – singurul mormânt al răzvrătiţilor care are inscripţionat un nume.

TREBUIE SĂ ŞTII

Căpitanul Edward Edwards era gata să-i găsească pe Christian Fletcher şi oamenii lui – în 1791 a ajuns până la Ducie (insula pe care a şi botezat-o), aflată la 540 km est de Pitcairn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.