torres-stramtoarea

Insulele strâmtorii Torres

Strâmtoarea Torres, care desparte Australia de Papua-Noua Guinee, este una dintre ultimele frontiere ale Pământului şi este presărată cu insule ca nişte trepte. Dintre acestea, 17 sunt locuite, iar insula Thursday este considerată „capitală”.

E o insulă minusculă, abia vizibilă de pe continentul australian, odinioară poreclită „chiuveta Pacificului” datorită diversităţii extraordinare de popoare care s-au perindat pe acolo din zilele ei de glorie, când se culegeau perle – aborigeni, malaezieni, chinezi, japonezi, melanezieni şi europeni. Farmecul ei de azi exact în asta constă.

În secolul XIX, europenii au descoperit perlele din strâmtoare, iar insula Thursday a devenit un loc important pentru căutătorii de perle. Decenii la rând, aceasta a fost singura ocupaţie a insularilor şi mulţi japonezi şi-au pierdut viaţa în mod tragic în aceste ape -acum sunt îngropaţi în cimitirul local. Mulţi au murit din cauza bolii de cheson.

La sfârşitul secolului XIX, pe insula Damley a debarcat London Missionary Society – apariţia creştinismului a stabilizat oarecum comunitatea, dar a dus şi la abandonarea vieţii tradiţionale. Pe insula South Sea au ajuns şi profesori, care au adus cu ei o nouă cultură de dansuri şi recolte, apoi s-au amestecat cu indigenii.

Accesul la insulele mai mici şi mai îndepărtate este limitat, dar unele sunt adevărate bijuterii. Badu este înconjurată de mlaştini cu mangrove şi este centrul industriei de colectare a homarilor din Torres, iar Saibai, la numai 16 km de partea continentală a Noii Guinee, este singurul loc din Australia de unde poţi vedea o altă ţară. În multe privinţe, insula Thursday este mai simplu de vizitat şi mai interesantă, relaxantă şi multiculturală.

POPULAŢIE

8 089 (2001)

CÂND SĂ TE DUCI

Evită sezonul musonic.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul de pe continent până pe insula Thursday. Accesul spre celelalte insule este mai limitat şi mai scump. Cu avionul de la Cairns pe insula Thursday prin insula Horn (la câteva minute cu un taxi acvatic de aceasta). Există câţiva operatori care fac curse şi spre alte insule.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Insula Thursday: festivităţile Coming of Light, pe 1 Iulie; biserica AII Souls Quetta Memorial, construită în 1893 în memoria celor 133 de victime de pe corabia Quetta.
  • Cimitirul Aplin Road – morminte de teracotă ale insularilor şi un sector cu sute de morminte ale căutătorilor de perle japonezi.
  • Casa vămii, de pe Thursday, în stil colonial.
  • Muzeul Perlelor, pe insula vecină Horn.

TREBUIE SĂ ŞTII

Competiţia anuală de rugby island of Origin, în Iulie, provoacă în fiecare sezon cam 25 de victime care ajung să fie spitalizate; din păcate, uneori se înregistrează şi decese.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.