insulele-subantarctice

Insulele Subantarctice

Cu un trecut care se pierde în vânătoare de foci şi naufragii, Insulele Subantarctice ale Noii Zeelande – Snares, Bounty, Campbell, Antipodes şi Auklands – şi-au găsit, în sfârşit, adevărata vocaţie ca rezervaţii naturale extraordinare şi „puncte fierbinţi” de biodiversitate. Aici trăiesc jumătate din păsările marine ale lumii şi tot aici sunt fabuloase locuri de reproducere pentru „giganţii” lumii naturale -foca-elefant, pinguinul cu creastă şi albatrosul călător.

Multe insule sunt pe bună dreptate în afara circuitului turistic, dar pe unele poţi ajunge, dacă ai permis. Debarcarea pe insula Campbell este o minune – să faci cunoştinţă cu peste 7 500 de perechi de albatroşi regali şi cu rarele raţe mici de Campbell. Unul dintre grupurile de insule care nu se vizitează sunt magicele Insule Antipodes, care au primit acest nume de la poziţia lor, cu latitudinea de 180° – exact în partea cealaltă a latitudinii de 0° din Greenwich, Anglia.

Dacă te plimbi pe lângă ele o să zăreşti endemicul papagal de Antipodes sau albatrosul uriaş, care îşi face cuib în iarba măruntă. Pe Bounty sunt mii de pinguini şi pescăruşi negri – sigur nu mai e loc pentru oameni.

snares-insula-val-pinguni

Valurile mării de sparg de ţărmul coastei insulei Snares, sub uimirea pinguinilor locali

Insulele Auckland au fost afectate prin anii 1800 de o mulţime de naufragii, iar colonia care se stabilise aici a eşuat lamentabil, după ce oamenii au fost nevoiţi să ucidă vitele pe care le aduseseră aici. Aşa că acum pământul a fost redat naturii. Pe minunata insulă numită Disappointment (Dezamăgire) sunt peste 60 000 de pescăruşi negri cu guler alb şi alte păsări.

Dar nu trebuie să uităm nici de fauna acestor insule. Sir Joseph Hooker, botanistul care se afla la bordul navei cu care Sir James Clark Ross făcea în 1840 o expediţie în Antarctica, vorbea despre „o floră care nu se mai găseşte decât la tropice”. El avea să devină curatorul Grădinilor Botanice Kew.

Aceste insule nu sunt pentru cei slabi de inimă. Îţi trebuie spirit de aventură şi pasiune pentru latura sălbatică a vieţii.

POPULAŢIE

Nelocuite.

CÂND SĂ TE DUCI

Noiembrie-Ianuarie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cel mai simplu este să te înscrii într-o excursie de la Manpouri.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Păsări… o zi pe ţărmul insulei Enderby (din grupul Auckland) – să vezi raţe mici şi pinguini cu ochi galbeni.
  • Insula Auckland – albatroşi regali printre splendide plante înflorite. Dimineaţa devreme pe insula Snares – şase milioane de petreli cenuşii.

TREBUIE SĂ ŞTII

Dacă eşti norocos, ai putea prinde un loc pe o ambarcaţiune care pleacă în expediţie de cercetare, ca „explorator amator”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.