tuvalu-insule

Insulele Tuvalu

Această ţară insulară polineziană a fost mai de mult numită Insulele Ellis şi făcea parte din protectoratul britanic Insulele Gilbert şi Ellis; este compusă din trei insule de recif şi şase atoli. Cu o suprafaţă totală de uscat de numai 26 km2, Tuvalu este unul dintre cele mai mici state independente din lume – iar suprafaţa minusculă este împrăştiată pe o linie şerpuită pe circa 1 500 km în Pacificul Central. Vecinii mai apropiaţi sunt Kiribati (fostele Insule Gilbert), Samoa şi Fiji.

Insulele sunt Nanumanga, Niulakita şi Niutao. Atolii sunt Funafuti (capitala şi singura destinaţie relativ accesibilă), Nanumea, Nui, Nukufetau, Nukulaelae şi Vasafua. Toţi atolii au insuliţe aferente.

Tuvalu nu are resurse naturale sau activităţi economice profitabile, supravieţuind din ajutoare internaţionale. De fapt, supravieţuirea e o problemă, pentru că punctul cel mai înalt din Tuvalu e la numai 5 m deasupra nivelului mării, deci încălzirea globală ar avea aici consecinţe dezastruoase.

funafuti-atol

Vedere aeriană a atolului Funafuti

Din cauza locaţiei îndepărtate şi a risipirii lor, turismul încă nu a devenit important în Tuvalu. Lipsurile serioase pe care le are ţara în privinţa apei potabile sugerează că acest lucru nici nu se va schimba, deşi în rest insulele ar avea toate calităţile necesare pentru a oferi o vacanţă tipică în Mările Sudului – recife de corali, plaje albe, lagune străjuite de palmieri şi oameni prietenoşi.

Partea bună e că turistul hotărât, care vrea cu tot dinadinsul să ajungă aici, va găsi câteva cabane şi pensiuni încântătoare în acest colţ al Pacificului ideal pentru odihnă şi relaxare. Iar cultura polineziană distinctivă este păstrată de oamenii insulei, care au şi acum aceeaşi organizare socială, aceleaşi arte, meşteşuguri, arhitectură, muzică şi dansuri.

Şi cei mai mulţi vorbesc engleza.

POPULAŢIE

9 916 (2015)

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând – climatul tropical plăcut este constant tot timpul anului. Ploile sunt imprevizibile, dar cad mai mult în perioada noiembrie-aprilie.

CUM AJUNGI ACOLO

Air Fiji are curse din Suvu la Funafuti de două ori pe săptămână, iar navele de transport marfă Nivaga II şi Manu Folau fac drumul acesta (mult mai încet) de patru ori pe an.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Aria de Conservare Funafuti, pe partea vestică a atolului, în care sunt habitate diverse – lagună, recif, canal, ocean şi insulă – bogate în floră şi faună terestre şi marine.
  • O veche bază aeriană americană din al Doilea Război Mondial de pe Nanumea, unde zac o aeronavă abandonată şi epava unei nave-amfibii, în recif.
  • Dansurile tradiţionale – interpretate la ocazii speciale sau la sărbători creştine.

TREBUIE SĂ ŞTII

Tuvalu este stat membru al Naţiunilor Unite.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.