insula-whitsunday

Insulele Whitsunday

Un grup de 74 de insule în largul coastelor statului Queensland, Australia, între Townsville şi Mackay, insulele Whitsunday fac parte din Marea Barieră de Corali; arhipelagul este una dintre cele mai populare destinaţii din Australia şi atrage anual peste o jumătate de milion de vizitatori.

Aceste insule muntoase, pline de păduri, sunt înconjurate de recife spectaculoase de corali, ape acvamarin limpezi precum cristalul şi plaje imaculate. Au fost descoperite pe la 1770 de căpitanul Cook, în timpul călătoriei lui periculoase, când încerca să caute o cale de ieşire din recif. El a numit insulele Whitsunday pentru că a avut impresia – greşită – că le-a descoperit de Rusalii (Whit Sunday).

Cele mai multe insule au fost desemnate parc naţional, dar unele se află în proprietate privată. În afară de insulele mai mari şi mai dezvoltate, majoritatea nu sunt locuite, sunt doar ţinuturi sălbatice virgine. Pe câteva insule sunt şi hoteluri, iar pe altele există locuri de campare, dacă vrei să te rupi de toate.

Insula Hamilton este cea mai dezvoltată şi mulţi vizitatori o folosesc ca punct de plecare pentru Marea Barieră de Corali. Aici poţi face plimbări pe mare cu caiacul, cu un velier, la apusul soarelui, poţi pescui sau zbura pe deasupra barierei de corali, poţi face scufundări, plimbări prin natură, schi acvatic – sau poţi să mângâi un koala. Insula este în mare măsură neatinsă, are plaje frumoase, golfuri şi insuliţe.

Insula Hook, a doua ca mărime, este o altă destinaţie populară şi este cunoscută în special pentru grădinile multicolore de coral – un loc deosebit pentru snorkeling şi scufundări.

Insula Whitsunday este cea mai mare şi este cunoscută în special de amatorii de bărci, pentru ancorajul sigur de la Hill Inlet în Cid Harbour, pentru drumul navigabil din Gulnare Inlet şi pentru celebra plajă Whitehaven – 7 km de nisip alb de siliciu. Această plajă uimitoare atrage o mulţime de turişti de o zi, veniţi de pe continent, din porturile Airlie Beach şi Shute Harbour.

plaja-whiteheaven-whitsunday

Uimitoarea plajă Whiteheaven

Sunt oferte aiuritoare de tururi organizate, cu veliere, catamarane sau vase de croazieră, spre insule şi recife, spre locuri unde vizitatorii pot face snorkeling ca să vadă corali şi peşti. Multe agenţii oferă plimbări cu ambarcaţiuni cu fund de sticlă sau semi-submersibile.

Dar există şi multe trasee de drumeţie care te poartă spre vârfuri de munte, prin păduri tropicale pline de cântec de păsări, şi există atât de multe plaje, încât vei fi îmboldit să cauţi una numai pentru tine.

POPULAŢIE

15 700 (2014)

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu un zbor direct până pe insula Hamilton sau la Proserpine, pe continent. De la Shutehaven sau Airlie Beach cu feribotul.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • O plimbare cu avionul deasupra Marii Bariere de Corali – cel mai simplu este să o aranjezi pe insula Hamilton.
  • Whitehaven Beach – pe insula Whitsunday, această plajă splendidă de 7 km are un nisip de o albeaţă orbitoare, aşa că ia-ţi la tine ochelarii de soare.
  • Picturile rupestre din peşteri – accesibile doar cu barca, aceste picturi aborigene se găsesc în golfuleţul Nara din insula Hook.
  • Balenele migratoare – în Iulie-Septembrie o să vezi balene migratoare care trec prin apele calde din jurul insulelor.
  • Hamilton Island Race Week – competiţie de iahting în August; peste 150 de ambarcaţiuni se întâlnesc pentru o întrecere care durează o săptămână. De Whitehaven Day, toate iahturile vin pe plaja Whitehaven pentru o petrecere.

TREBUIE SĂ ŞTII

În vârful sezonului insulele pot fi aglomerate.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.