insulele-yasawa

Insulele Yasawa

Insulele Yasawa din Fiji se întind maiestuoase la nord de Mamanuca şi sunt mai puţin comerciale decât vecinele lor. Arhipelagul Yasawa alcătuieşte o linie subţire şi întreruptă de 16 insule mari şi zeci de insule mici, care se întind pe o distanţă de 80 km de la Kautoka, pe coasta de nord-vest a insulei Viti Levu.

Farmecul peisajelor este imens – panorame impresionante şi plaje uimitoare, dar şi sate de pescari neschimbate, care îţi oferă posibilitatea de a observa stilul tradiţional de viaţă al insularilor. Aceste insule vulcanice, arse de soare, au plaje superbe şi lagune limpezi, cabane simple pentru excursionişti şi hoteluri luxoase pentru cei cu dare de mână, plus altele de nivel mediu.

Sunt caracteristici specifice Pacificului de Sud, aşa că nu din întâmplare ambele versiuni ale filmului Laguna albastră au fost turnate aici.

yasawa-plaja

O plajă superbă pe insula Matacawa Levu

Deşi insulele au fost o destinaţie populară pentru croaziere din anii 1950, până în 1987 autorităţile din Fiji interziceau cazările pe insulă. De atunci, popularitatea insulelor a crescut, depăşind nivelul de paradis al amatorilor de drumeţie şi abordând acum turismul de masă (începând din 2002, când s-a introdus o cursă de catamaran).

Dezvoltările sunt inevitabile în viitor, dar până acum peisajul minunat al insulelor nu a fost compromis şi ai o mulţime de coaste pe care să te mişti. Hotelurile sunt în general destul de izolate, majoritatea satelor nu au curent electric sau canalizare, iar transportul public este slab dezvoltat. Resursele insuficiente de apă potabilă de pe anumite insule sunt un obstacol în construirea hotelurilor.

Multe hoteluri se află în proprietatea şi administrarea unor insulari prietenoşi şi păstrează un farmec rustic la care se adaugă peisajul maiestuos, astfel încât ai senzaţia că ai descoperit „adevăratul“ Pacific de Sud.

POPULAŢIE

6 000 (estimare 2007)

CÂND SĂ TE DUCI

Nu există un sezon preferat – cam tot timpul e cald şi uscat ziua, iar noaptea e rece.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu catamaranul rapid (2-4 ore) de la Lautoka; cu hidroavionul (20 de minute). Drumul ţi-l poţi aranja chiar de pe aeroportul internaţional Nadi.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Răsăritul (sau apusul) văzut din vârful insulei Wayalailai.
  • O slujbă de duminică la biserica dintr-un sat pescăresc, pentru armonia corală.
  • Croaziere spre insule (de trei sau şapte nopţi) – vizitezi sate tradiţionale, plaje pustii şi ancorezi în lagune izolate.
  • Pentru cei care vor să se răsfeţe – adevărata Lagună Albastră, din staţiunea teribil de scumpă Turtle Island, pe insula privată Nanuya Levu, ai cărei clienţi fideli sunt vedetele.

TREBUIE SĂ ŞTII

Pentru cei care vor să exploreze insulele în voie, există un abonament Yasawa Travel care îţi dă posibilitatea să călătoreşti nelimitat cu catamaranul rapid Yasawa Flyer.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.