tasmania

Tasmania

La o lume distanţă din toate punctele de vedere, Tasmania este singura insulă-stat din Australia; exact izolarea care în trecut a făcut-o locul ideal pentru o colonie penitenciară o ajută acum să-şi păstreze bogăţia naturală. Tasmania pare să aibă de toate – de la istorie şi sălbăticie până la oameni prietenoşi, mâncăruri şi vinuri excelente.

Cu siguranţă Tasmania se mişcă într-un ritm mult mai lent decât cel de pe continent, acordându-i vizitatorului timp şi spaţiu pentru relaxare. Lungă de peste 360 km şi lată de 306 km, este suficient de mare ca să-ţi dea voie să te duci spre dealuri pe cărări lăturalnice şi să scapi de rutina obişnuită. Pe drum o să vezi magnifice vârfuri de munte, vechi aşezări coloniale şi plaje pustii. Se pare că aici este şi cel mai curat aer din lume.

Primul european care a văzut Tasmania a fost navigatorul olandez Abel Tasman, în 1642; de atunci au venit şi alţii, inclusiv James Cook şi William Bligh. Dar sosirea lor a fost de rău augur pentru aborigenii tasmanieni. Ei şi-au pierdut locurile de vânătoare şi uneori chiar viaţa, după care au fost transferaţi pe insula Flinders pentru a fi „civilizaţi”. Sunt multe locuri sacre ale aborigenilor aici, iar pe falezele de lângă Woolnorth poţi admira şi arta lor deosebită.

tasmania-port-hobart

Portul Hobart

Anumite colţuri din Tasmania sunt uneori asemănate cu pajiştile verzi din Anglia, numai că aici există şi o vastă sălbăticie: vestul este sălbatic şi nedomesticit, iar în interior sunt munţi glaciari şi râuri tumultuoase. Pentru cei mai puţin aventuroşi există cosmopolita capitală Hobart – întinsă pe şapte coline, cu un chei ca în Sydney. În inima insulei se află somnorosul oraş Richmond, în care vei vedea unele dintre cele mai frumoase case în stil colonial pur – o Mecca pentru artişti şi artizani.

Această insulă discretă, cam de aceeaşi mărime cu Irlanda, este deopotrivă blândă şi sălbatică, fermecătoare şi provocatoare.

POPULAŢIE

515 000(2014).

CÂND SĂ TE DUCI

Octombrie-Martie, când e cald şi plăcut.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul de la Melbourne sau din alte capitale continentale. Cu feribotul rapid de la Sydney sau Melbourne.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Capitala Hobart, cu piaţa Salamanca.
  • O drumeţie prin Parcul Naţional Cradale Mountain-Lake St. Clair, pe traseul pietros Overland.
  • Drumeţie prin Parcul Naţional Freycinet, până la Wineglass Bay.
  • Rafting pe apele învolburate ale râului Franklin.

TREBUIE SĂ ŞTII

Povestea tigrului tasmanian – un carnivor vărgat care odinioară umplea Tasmania – are două variante de final: una spune că a fost vânat până la extincţie de colonizatorii europeni, iar alta afirmă că încă există în marile pustietăţi din Tasmania.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.