lakshadweep

Arhipelagul Lakshadweep

Deşi numele înseamnă „o sută de mii de insule“, în acest arhipelag nu sunt decât vreo 36 de insule şi insuliţe – cea mai mică uniune teritorială din India. Unsprezece insule din grup, aflate la 200-300 km de coastele statului Kerala, în Marea Arabiei, sunt locuite.

Suprafaţa totală de uscat este de numai 32 km2 şi nici una dintre ele nu depăşeşte 1,6 km lăţime. Insulele sunt atoli de coral şi recife, locuite pe ţărmurile de est şi protejate de lagune în vest. Ca toate insulele „de coral”, oferă locuri excelente de înot şi scufundări.

Insularii se înrudesc cu locuitorii statului Kerala şi limba vorbită este malayalam, cu excepţia insulei Minicoy, unde mahl, etnia şi limba, sunt înrudite cu cele din Maldive. Aproape toată populaţia e musulmană; în secolul VII, activitatea misionară şi legăturile comerciale cu arabii i-au convertit pe insulari.

lakshadweep-aerian

Vedere aeriană a insulelor şi recifelor

Din secolul XII şi până în secolul XVIII, când insulele s-au aflat sub control britanic, la conducerea lor erau bibis (femei-domnitor), împreună cu soţii lor; şi azi este o societate matriliniară, în care femeile se bucură de o independenţă economică neobişnuită.

Insularii cultivă banane şi legume în bogatele soluri coraliere, dar mai ales cocotieri. Cererea de fibre şi de copra a fost întotdeauna mare. Şi pescuitul este important – pe Minicoy există şi o fabrică de procesare a tonului. Guvernul încearcă acum să încurajeze turismul pentru a relansa economia, iar Lakshadweep devine o destinaţie populară pentru indieni.

Deşi vizitatorii occidentali – mai ales Vasco da Gama şi Ibn Bătută – le explorau intens în trecut, azi există limite foarte stricte pentru turiştii străini, iar alcoolul este interzis. Cel mai simplu ajungi la Lakshadweep în cadrul unei excursii în grup.

POPULAŢIE

60 595 (2001)

CÂND SĂ TE DUCI

Octombrie-Aprilie

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul de la Kochi sau Bangalore până la Agatti; cu feribotul de la Kochi.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Să vezi singurii atoli de coral din India, de multe ori la doar 1,83 m sub apă. Scufundările – sunt locuri pentru începători şi locuri pentru cei experimentaţi (ai nevoie de un certificat de sănătate).
  • Farul de pe insula Minicoy, construit în 1885.
  • Acvariul de pe insula Kavaratti.
  • Neobişnuitele bastoane din carapace de ţestoasă sau nucă de cocos făcute de artizanii de pe insula Amini.

TREBUIE SĂ ŞTII

Marco Polo numea Minicoy „insula femeilor”.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.