Atolul Aldabra

Atolul Aldabra face parte din Grupul Aldabra, unul dintre arhipelagurile Insulelor Exterioare Seychelles. Al doilea atol ca mărime din lume, după Kiritimati, Aldabra este vârful coralin al unui munte vulcanic submarin, cu înălţimi cuprinse între 4 000-4 500 m.

Cu o lungime de 34 km, o lăţime de 14,5 km şi ridicat la numai 8 m deasupra nivelului mării, atolul este alcătuit din patru insule de calcar de coral care formează un cerc în jurul unei lagune de 224 km2. Laguna este mareică şi la reflux pierde două treimi din apă. Aldabra a fost înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1982 pentru a i se proteja mediul natural delicat.

Întrucât atolul este atât de izolat, multe dintre speciile de floră şi faună se găsesc numai aici. Insuliţele şi formaţiunile stâncoase din lagună oferă locuri de cuibărit pentru mii de păsări. E posibil să aibă cea mai mare populaţie de faeton (Phaethon rubricauda) şi a doua mare colonie de fregate din lume. Mai sunt aici şi alte păsări, precum lişiţa nezburătoare de Aldabra, singura pasăre din insulele Oceanului Indian care nu zboară.

Cei mai renumiţi rezidenţi ai atolului sunt însă ţestoasele gigant de Aldabra, ultimele ţestoase gigant din specia care odinioară era răspândită în toată regiune. Se presupune că încă de la mijlocul secolului XIX această specie a dispărut din zonă din cauza exploatării comerciale care a fost pe punctul de a extermina şi ţestoasa de Aldabra. Mai sunt alte două specii de ţestoase care cuibăresc pe plajele din Aldabra – ţestoasa verde şi caretul.

Spre deosebire de vecinele Seychelles, aici calcarul a fost erodat şi transformat în stânci subţiri şi ascuţite şi puţuri pline cu apă.

rechin-atol

Rechini de recif cu aripioară neagră se scufundă precum nişte submarine gata de luptă

Dar mangrovele adăpostesc creşe de peşte, iar în lagună trăiesc o mulţime de animale marine, de la rechinul de recif cu aripioară neagră la pisici de mare şi peşti-papagal. De aproape un secol biologii studiază flora şi fauna atolului pe care nu locuiesc decât cei care lucrează la centrele de cercetare.

POPULAŢIE

Nelocuit.

CÂND SĂ TE DUCI

Mai-septembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Practic, nu poţi ajunge acolo decât cu un vapor de croazieră care pleacă din Victoria, pe insula Mahe.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Ţestoasa gigant de Aldabra – pe Aldabra sunt de zece ori mai multe ţestoase gigant decât în Galapagos.
  • Coloniile de păsări care cuibăresc pe insuliţele din lagună – fregate, faeton şi corbi de mare cu picioare albastre.
  • Lişiţa nezburătoare de Aldabra – singura pasăre din insulele Oceanului Indian care nu zboară.

TREBUIE SĂ ŞTII

Atolul Aldabra este nelocuit şi foarte izolat. Atolul Astove, care face parte din acesta, a fost locuit la un moment dat de sclavi care reuşiseră să scape de pe o corabie portugheză în 1760.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.